Najnovije vesti
Vesti Svet
ČETIRI GODINE BILI U PRITVORU Sloboda za tri novinara u Ruandi, bili optuženi za širenje lažnih informacija

ČETIRI GODINE BILI U PRITVORU Sloboda za tri novinara u Ruandi, bili optuženi za širenje lažnih informacija

Sud u Ruandi doneo je danas oslobađajuću presudu za trojicu novinara koji su četiri godine bili u pritvoru zbog optužbi za širenje lažnih informacija sa namerom da podstaknu nasilje i naruše imidž zemlje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju vladu Ruande da koristi autoritarna sredstva za represiju nad neistomišljenicima i podsećaju da je Ruanda u grupi zemalja podsaharske Afrike koje najviše proganjaju novinare, prenosi Rojters.

Vlada Ruande odbacuje ove optužbe i tvrdi da svima garantuje slobodu govora.

Žan Damasken Mitijimana, Nijodusenga Šadrak i Žan Baptist Nšimijimana, novinari Ivaku TV na Jutubu, uhapšeni su u oktobru 2018. godine pod optužbom da izazivaju nemir i šire glasine, navedeno je nakon hapšenja u zvaničnom saopštenju, dodaje Rojters.

Neprofitna organizacija Komitet za zaštitu novinara saopštila je da je trojici optuženih pre suđenja više puta odbijena kaucija.

- Nema dokaza koji potvrđuju da je njihov novinarski rad podstakao nasilje - rekao je Specioz Nirabagande, jedan od trojice sudija u veću.

Advokat ova tri novinara Žan Pol Ibambe pozdravio je oslobađajuću presudu, ali je kritikovao dužinu pritvora svojih branjenika.