Vesti

0

Predsednik Skupštine Srbije s predstavnicima Evropskog parlamenta Bilčikom i Nemecom

Autor: AP

Izvor: Beta

Predsednik Skupštine Srbije s predstavnicima Evropskog parlamenta Bilčikom i Nemecom
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, i s članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, Matjažom Nemecom.



Skupština Srbije je saopštila da su razgovarali o "modalitetima za nastavak dosadašnje uspešne saradnje" Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta, i konstatovali da postoji konstruktivan pristup poslaničkih grupa u oba ta tela o tome.

Bičik i Nemec su u razgovoru s Orlićem pozitivno ocenili prošlonedeljnu posetu Beogradu i razgovore tom prilikom, piše u saopštenju.

 

Predsednik Skupštine Srbije s ambasadorom Meksika

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas na sastanku sa ambasadorom Meksika u Beogradu Karlosom Feliksom Koronom da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri i prijateljski i da ih dodatno jača obostrano, snažno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava.

Orlić je izrazio zahvalnost Meksiku "zbog principijelnog i jasnog stava po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije" i nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, saopštila je Skupština Srbije.

"Uz 18 javno povučenih priznanja lažne države, predsedniku Srbije predat je veći broj novih nota o otpriznavanju, a upravo tokom boravka u Njujorku i još jedna nova. To su važni rezultati", rekao je Orlić.

On je zahvalio Meksiku i na podršci u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Ambasador Feliks Korona je rekao da su odnosi Meksika i Srbije odlični, zasnovani na međusobnom poštovanju i razumevanju, piše u saopštenju, "istakao podršku Srbiji po svim najvažnijim pitanjima" i naveo da se "Meksiko, kao i Srbija, snažno zalaže za poštovanje međunarodnog prava".

"Meksiko je uvek izražavao svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije u pogledu Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Uveravam vas da je naša pozicija nepromenljiva", rekao je Feliks Korona.

Orlić je kazao da je Srbija zainteresovana za saradnju prvenstveno u privredi, i da se nada povećanju ukupnog obima trgovinske razmene.

"Srbija je nedvosmisleno najbolje mesto za ulaganja u ovom delu Evrope, i uprkos svim problemima, očekujemo više od tri milijarde evra direktnih stranih investicija", naveo je Orlić i pozdravio i meksičke investitore.

 

Orlić sa ambasadorom Irana o razvoju saradnje i odnosu prema Kosovu

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i ambasador Irana u Beogradu Rašid Hasan Pur Baei razgovarali su danas o razvoju saradnje i odnosa dve zemlje, posebno u privredi i kulturi.

Orlić je rekao da je Srbija "suštinski opredeljena" za dalje unapređenje dobrih odnosa sa Iranom, zasnovanih na prijateljstvu dva naroda, međusobnom poštovanju i razumevanju, saopštila je Skupština Srbije.

On je zahvalio na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanju nezavisnosti Kosova i zahvalio zbog "principijelnog odnosa i doslednog stava" Irana o najvažnijim političkim pitanjima za Srbiju.

"Obezbedili smo većinu u Ujedinjenim nacijama kada je reč o broju država koje ne priznaju lažnu državu (Kosovo), a Srbija je u svetu prepoznata kao zemlja koja dosledno čuva međunarodno pravo i koja je pouzdan partner", kazao je Orlić.

Ambasador Irana je rekao da dve zemlje dele stavove o mnogim pitanjima, između ostalog i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, piše u saopštenju.

Potvrdio je da Iran ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i, kako se navodi, "pozdravio zalaganja i mudru politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je reč o odbrani osnovnih principa međunarodnog prava".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR