Najnovije vesti
Vesti Politika
JOŠ JEDAN POLITIČKI BLOK NA POMOLU? Akteri su poznati, ujedinilo ih Kosovo, a glavno pitanje je šta se krije IZA KULISA

JOŠ JEDAN POLITIČKI BLOK NA POMOLU? Akteri su poznati, ujedinilo ih Kosovo, a glavno pitanje je šta se krije IZA KULISA

Deklaracija o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije koju su potpisali, između ostalih, Dveri, Narodna stranka, NADA i Zavetnici, mogla bi da integriše ove stranke u desni ili nacionalni blok.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Aleksandar Dimitrijević, Tanjug/ Jadranka Ilić, Tanjug/ Strahinja Aćimović, Đorđe Kojadinović, Shutterstock / Ringier
.

Analitičari za "Blic" ocenjuju da su desne ili nacionalno orjentisane stranke iskoristile KiM kao svoju prirodnu temu kako bi pokazale stranački aktivizam, skrenule pažnju na sebe i iznele jasan stav, iako je veliko pitanje koliko je realno ostvariva njihova deklaracija.

U vreme kada se sve više i u svetu govori o slučaju Kosova i kada ga je spomenuo čak i najbogatiji čovek na planeti Ilon Mask kao predlog rešenja rata u Ukrajini, u Srbiji je održan okrugli sto sa kojeg je predstavljen novi blok patriotskih intelektualaca i opozicionih parlamentarnih stranaka oko KiM.

"Prevazilaženje zabluda"

Potpisnici deklaracije su istakli, između ostalog, da su taj dokument doneli zbog "pritisaka zapadnih sila da se kosovsko pitanje hitno reši" i potrebe da se "prevaziđu zablude i nesuglasice iz prošlosti".

Kako tvrde, "jasna i nesporna budućnost Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji je jedino legitimno i prihvatljivo rešenje ovog pitanja".

Kosovska Mitrovica
Foto: Bojan Slavković / Tanjug
Kosovska Mitrovica

Pritom naglašavaju da su spremni za "otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosmetskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane na KiM".

Imajući sve to u vidu, postavlja se pitanje koliko je realna ova deklaracija o Kosovu i da li stranke potpisnice tog dokumenta prave svoj blok?

Žele da pokažu aktivizam

Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović ističe za "Blic" da deklaracijom o KiM desne stranke žele da pokažu stranački aktivizam.

Skupština Srbije
Foto: Mitar Mitrović / Ringier
Skupština Srbije

- Na poslednjim izborima desnica je ostvarili najbolji rezultat u prethodnih nekoliko godina. Veći broj desnih stranaka je ušao u parlament, desnica je ojačala i sada stranke treba da pokažu aktivizam i da skrenu pažnju na sebe. Tema i ideje o Kosovu su im prirodne pogotovo stavovi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu - ocenjuje Lacmanović.

Pročitajte još

"Čudan naziv deklaracije"

Kako kaže, čudan je naziv deklaracije.

- Po ustavu Srbije, dakle formalno-pravno, Kosovo i Metohija su u sastavu Srbije. Nije dezintegrisano da bi se sada, kako kaže deklaracija, reintegrisalo u ustavno-pravni poredak Srbije. Naravno, gotovo u svakom drugom smislu je dezintegrisano. Takođe, neobično je da ove stranke iskazuju spremnost da razgovaraju sa kosovskim Albancima u trenutku kada oni žele da pričaju samo o međusobnom priznanju - naglašava Lacmanović.

Predrag Lacmanović
Foto: Medija centar / Ustupljene fotografije
Predrag Lacmanović

On podvlači da se ovde radi i o političkom marketingu, ali i želji desnice da izvrši pritisak i ukaže na svoj jedinstven stav.

- Iako su se udružile u ovome, mislim da sve stranke koje su potpisale deklaraciju nemaju još veliku snagu u parlamentu da bi pokrenuli veliku debatu o Kosovu, pogotovo što je i stav predsednika Aleksandra Vučića jasan da neće biti međusobnog priznanja sa Prištinom. To je uostalom stav i velike većine u Srbiji - kaže Lacmanović.

"Jedino u bloku mogu da opstanu"

Izvršni direktor agencije "Faktor plus" smatra da je vrlo moguće da potpisnici deklaracije osnuju svoj blok naročito "ako Vučić, prema najavama, formira srpski blok".

- Ako ne uđu u Vučićev blok logično bi bilo da se ujedine u svoj blok i ukrupne jer ovako dolaze u opasnost da vrlo brzo, možda već na sledećim izborima, ostanu ispod cenzusa. Problem će biti odrediti vođu tog bloka jer u tom slučaju obično dolazi do nejedinstva - zaključuje Lacmanović.

Dve stranke SzS-a prešle udesno

I programski direktor Demostata Zoran Panović smatra da je "okupljanje u odbrani Kosova i Metohije jedna ideološki konzistentna politička opcija".

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

- Dve bitne partije Saveza za Srbiju su prešle udesno. Mislim da Vučić i dalje nema monopol na desnici, ali i dalje ima kontrolni paket akcija. Ne znam koliko Vučić ima akcija u ovome juče, ali desnica ako se emancipuje od Vučića, to je ozbiljna politička snaga, za razliku od ovog drugog pola, koji je u nekoj vrsti defanzive - kazao je Panović za N1.

"Zakasnili 30 godina"

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da "potpisnici deklaracije kasne sa ovim dokumentom 30 godina".

Aleksandar Popov
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Aleksandar Popov

- Čitava inicijativa izgleda više kao samopromocija na temu bliskoj desnici kojoj i Jeremić pripada. Početkom devedesetih godina još je bila mogućnost da se ta ideja ostvari, još je bio živ Ibrahim Rugova, koji je bio spreman za neke kompromise. Međutim, Srbija pod Slobodanom Miloševićem je odlučila da Albance protera iz svih institucija. Tada je dobar deo javnosti likovao, nisu shvatili da se na taj način priprema teren za priznanje nezavisnosti Kosova, jer su Albanci napravili paralelne institucije - ističe Popov.

Pored predstavnika Dveri, Narodne stranke, Zavetnika i NADE, deklaraciju o KiM su potpisali i akademik Matija Bećković, Dr Miša Đurković, profesor Miloš Ković i analitičar Dragoljub Anđelković.