Novi udar na Trampa: "Hteo da otpusti ćerku, dokumente bacao u WC šolju, planirao bombardovanje meksičkih laboratorija?"

05.10.2022

19:16

0

U javnosti se postavlja pitanje da li je knjiga pokušaj da se on osujeti u nameri da se ponovo kandiduje za najvišu poziciju u državi

Novi udar na Trampa: "Hteo da otpusti ćerku, dokumente bacao u WC šolju, planirao bombardovanje meksičkih laboratorija?"
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Mary Altaffer, File

Američki mediji se i dalje bave bivšim predsednikom Donaldom Trampom, a kako i dalje postoji mogućnost da se ponovo kandiduje na izborima, u javnosti se pojavila još jedna knjiga koja bi trebalo da ukalja njegovu reputaciju. 

"Zamalo nije otpustio svoju ćerku, a u toalet je rutinski bacio dokumenta", tvrdi u dugo očekivanoj knjizi „Confidence Man“ („Čovek od poverenja“) novinarka „Njujork tajmsa“ Megi Haberman, koja je u njoj otkrila mnoge "ekskluzivne detalje" o njegovom mandatu i neostvarenim planovima.

Knjiga prati Trampa od vremena kad je bio njujorški biznismen do njegovog života nakon predsedništva. Kako se tvrdi, napisana je prema informacijama koje su prikupljene iz intervjua sa više od 200 izvora, uključujući bivše pomoćnike, kao i iz tri intervjua sa samim Trampom.

Bivši predsednik je zbog ove knjige napao Habermanovu, pišući na svojoj društvenoj mreži da knjiga sadrži „mnoge izmišljene priče bez provere činjenica“, a u nastavku su stvari koje su najviše odjeknule nakon objavljivanja.

"Otkaz za Ivanku i Džareda Kušnera?"

Na sastanku sa tadašnjim šefom kabineta Džonom Kelijem i tadašnjim savetnikom Bele kuće Donom Makganom, Tramp zamalo na Tviteru nije objavio da njegova ćerka Ivanka i zet Džared Kušner, oboje viši pomoćnici Bele kuće, napuštaju svoje pozicije, piše Habermanova.

Zaustavio ga je Keli, koji mu je savetovao da pre objavljivanja tvita razgovara sa Ivankom i Kušnerom. Tramp nikada nije razgovarao sa njima, a oboje su ostali saradnici Bele kuće do kraja njegovog predsedništva.

Knjiga takođe otkriva da je Tramp navodno omalovažavao svog zeta, a jednom je komentarisao da Kušner „zvuči kao dete“ nakon što je čuo javni govor koji je održao 2017.

AP Photo/Julia Nikhinson
Ivanka i Džared Kušner

Tramp je negirao da je ikada želeo da otpusti Ivanku i njenog muža.

- Čista fikcija. Nikad mi to nije palo na pamet - rekao je on.

"Bombardovanje meksičkih laboratorija za drogu?"

Habermanova piše da je Tramp nekoliko puta ukazao na mogućnost bombardovanja meksičkih laboratorija za drogu, što je zaprepastilo bivšeg američkog ministra odbrane Marka Espera.

Ideja je, kako se navodi, potekla iz razgovora koji je Tramp vodio sa Bretom Žiroarom, službenikom za javno zdravlje i admiralom iz korpusa američke službe za javno zdravlje.

Žiroar je ušao u Ovalnu kancelariju u uniformi, što je uobičajeno za službenike javnog zdravlja u korpusu, i rekao Trampu da objektima za proizvodnju ilegalnih droga u Meksiku treba upravljati tako što će se od njih "napraviti meta" kako bi se sprečilo da nedozvoljene supstance pređu preko granice.

Pomešavši Žiroara sa vojnim oficirom, Tramp je tada predložio bombardovanje objekata za drogu. Nakon toga je Bela kuća zatražila od Žiroara da prestane da nosi svoju uniformu kako ne bi zbunjivao predsednika.

AP Photo/Joe Maiorana, File
Donald Tramp

"Plašio se da će umreti od kovida 19"

Kada se Tramp razboleo od kovida 19 u oktobru 2020, njegovo stanje se brzo pogoršavalo i on se uplašio da će umreti.

U jednom trenutku zamenik šefa kabineta Toni Ornato upozorio je predsednika da će, ukoliko mu se zdravlje dodatno pogorša, morati da pokrene procedure kako bi obezbedio kontinuitet vlade.

Ovaj strah je postojao bez obzira na to što je Tramp u nekoliko navrata pokušao da umanji značaj pandemije jer se brinuo da virus negativno utiče na njegov imidž i političke motive. Habermanova piše da je zamolio pomoćnike oko sebe da skinu maske i da je savetovao tadašnjeg guvernera Njujorka Endrua Kuoma da ne govori o virusu na televiziji.

- Nemojte da pravite tako veliku stvar od ovoga. Napravićete od toga problem - rekao je Tramp Kuomu, navodi se u knjizi.

"Tražio je od Đulijanija da uradi sve što može da poništi izbore 2020."

Kada je postalo očigledno da Tramp gubi izbore 2020. od američkog predsednika Džozefa Bajdena, pozvao je bivšeg gradonačelnika Njujorka i njegovog ličnog advokata Rudija Đulijanija.

AP Photo/Mary Altaffer
Rudi Đulijani

- U redu, Rudi, ti si glavni. Podivljaj, radi šta god hoćeš. Nije me briga - rekao je Tramp nakon što su drugi advokati odbili da idu onoliko daleko koliko je on tražio u pokušaju da poništi izborne rezultate .

- Moji advokati su užasni - kazao je on Đulijaniju, navodi se u knjizi. Takođe je često bio ogorčen na savetnika Bele kuće Pata Sipolonea.

Habermanova, takođe, tvrdi da je Tramp bio oduševljen teorijama zavere i da je tražio advokate za koje su njegovi savetnici smatrali da su obmanuti.

"Sporne poreske prijave"

U avionu tokom kampanje 2016. godine, njegov menadžer kampanje Kori Levandovski i njegova sekretarica za štampu Houp Hiks zamolili su da se pozabave njegovim odbijanjem da objavi svoje poreske prijave, što je pitanje koje su videli kao problem za Trampovu kandidaturu za Belu kuću.

Habermanova piše da je Tramp odgovorio: „Pa, znate da su moji porezi pod revizijom, uvek sam pod revizijom.“

- Dakle, mislim da bih mogao samo da kažem: „Objaviću ih kada više ne budem pod revizijom. Jer nikada neće doći do toga da ne budem pod revizijom" - navodi se u knjizi.

AP Photo/Chris Seward
 

Od Ričarda Niksona svaki američki predsednik je dobrovoljno objavio svoje poreske prijave. Istraga „Njujork tajmsa“ iz 2020. godine otkrila je da je Tramp platio 750 dolara federalnog poreza na dohodak u godini kada je postao predsednik.

Bacao je dokumente u toalet Bele kuće

Kada je Tramp bio na funkciji, osoblje Bele kuće je povremeno otkrivalo da je toalet zapušen odštampanim papirom i verovali su da je reč o dokumenatima za koje nije hteo da dospeju u javnost.

On je takođe navodno cepao dokumente, što je u suprotnosti sa Zakonom o predsedničkoj evidenciji, koji kaže da su dokumenti koje je stvorio ili primio predsednik vlasništvo vlade SAD i da njima treba da rukuje Nacionalni arhiv SAD kada se njegov mandat završi.

Detalji su otkriveni usred širih navoda o nestalim dokumentima iz Bele kuće, koje je izneo Nacionalni arhiv. Tramp se takođe suočava sa krivičnom istragom Ministarstva pravde zbog toga što je zadržao vladinu evidenciju na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi i pošto je napustio funkciju.

AP Photo/Chris Seward
 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike