Održana promocija dva zbornika u SANU Novi Sad

NOVI SAD – Promocija dva zbornika radova održana je danas u svečanoj sali Ogranka Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Novom Sadu.

U pitanju su zbornici „Trideset godina primene Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta – savremeni aspekti“ i zbornik „Srbi u Rumuniji – sadašnje stanje i perspektive“ , a njima su govorili njihovi autori akademik prof. Tibor Varadi, redovan član SANU i prof. dr Mihaj Radan.

Redovna profesorka na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Gordana Kovaček Stanić, istakla je da prvi zbornik čini kompilaciju radova koji su prezentovani na konferenciji koja je održana 2020. godine, a da je to bila prva konferencija SANU koja je bila održana onlajn.

“Ova konvencija je zaista ižuteno značajna u nacionalnom i međunarodnom smislu jer je to prvi i najvažniji dokument kojim se regulišu prava deteta“, rekla je Kovaček Stanić.

Ona dodaje da je jako značajno da se ovakve promocije prave jer jedno je ono što je predviđeno konvencijom i što je Srbija ratfikovala, a drugo ono što je u praksi, jer po njenom mišljenju, ovo treba da bude i edukativna promocija.

Akademik i redovan član SANU Tibor Varadi istakao je da se ovim zbornicima sagledavaju problemi i rešenja školštva, zajedničkog života i očuvanja srpskog jezika.

“Naš odbor nastoji da uputi i uperi ozbiljnu pažnju na manjine u Srbiji ali i na srpske manjine vanj nje“, dodao je Varadi.

Mihaj Radan naglasaava da je inicijativu za ovim zbornicima pokrenula SANU, tačnije inicijativu da se svake godine prikažu delatnosti nacinalnih manjina iz regiona.

“Ovaj zbornik će možda uticati na odgovorne ljude pa čak i na politički establišment u Srbiji da malo veću pažnju posvete svojim manjina u okruženju“, rekao je Radan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.