Region

0

Opozicija u RS predala zahtev za ponovno brojanje glasova za predsednika RS

Autor: AP

Izvor: Beta

Opozicija u RS predala zahtev za ponovno brojanje glasova za predsednika RS

Izvor: Beta/Armin Durgut

Lideri opozicionih stranaka predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) u Sarajevu zahtev za ponovno brojanje glasova sa nedeljnih izbora za predsednika Republike Srpske, jer kađu da su ustanovili stotine nepravilnosti u vezi s više od 65.000 glasova.



"Tih 65.000 glasova je, po nama, zloupotrebljeno i njima se prekraja izborna volja gradjana", rekao je predsednik Partije deokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

On je naveo da je neverovatna razlika, od skoro hiljada glasova za jednog kandidata u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, što je u potpunoj suprotnosti u odnosu na početne rezultate koji su stizali iz tih gradova.

Borenović je naveo da su skoro 10.000 glasova dobili kandidati koji su bili potpuno nepoznati gradjanima. U trci za predsednika RS bio je 31 kandidat.

"Na odredjenim mestima ti kandidati su dobijali glasove, a naša kandidatkinja Jelena Trivić na tim mestima nije dobila nijedan glas, što je potpuno nelogično i da je nam pravo da reagujemo. Hoćemo da vidimo da li su te nule za nju namerno upisivane", kazao je on.

Po njegovim rečima, opozicija hoće da se utvrdi i šta se nalazi na 35.000 nevažećih listića.

Najavljujući dopune zahteva opozicije, lider PDP je rekao da očekuje da CIK omogući da se otvore kutije i da se ustanovi šta se u njima zaista nalazi.

Borenović smatra da je to jedini način da se stane na kraj "gnusnim kradjama i lopovlucima, izbornoj korupciji, koja je preduslov za svaku drugu korupciju u društvu" i dodao da "nema odustajanja dok se istina ne utvrdi".

Kandidatkinja opozicije za predsednicu RS, Jelena Trivić, izjavila je da je proces brojanja glasova tokom izborne noći, na brojnim biračkim mestima "bio ravan ratnom stanju" i dodala: "Videli smo šta se desilo u Doboju, a to je samo jedan video snimak, na kojem upadaju batinaši, fizički nasrću na posmatrača koji se nije povukao".

Trivić je istakla da će opozicija insistirati da se sve proveri do kraja, ne da bi, kako je navela, ona bila predsednica RS, već da se utvrdi istina i da oni koji su pokrali izbornu vodju gradjana budu krivično gonjeni.

Ona je navela da je i sama CIK u 01:30 sati tokom izborne noći saopštila da rezultati za predsednika Republike Srpske nisu dovoljno jasni, jer ne dobijaju ažurirane podatke sa biračkih mesta.

"Nisu se dobijali rezultati. Proces je bio obustavljen, jer je neko dobio nalog da brutalno krade. Ne samo u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, nego u mnogim mestima, pa čak i u onim gradovima i mestima gde sam ja pobedila. Kolika je je bila panika da se stigne moja prednost - jer je i SNSD dobijao rezultate po kojima je pobedjujem, svedoči to što su slali batinaše i služili su se fizičkom silom", rekla je Trivić.

Ona je ukazala da "neće priznati kradju u bilo kojem obliku, a posebno ne kradju narodne volje" jer "pokraden je narod Republike Srpske i istrajaću u ovome svim civilizacijskim i ustavnim mogućnostima, uključujući i proteste. To nije 'obojena revolucija', već ustavno pravo", dodala je Trivić.

Ona je pitala "gde su sada stranci od kojih je ona navodno dobila deset miliona dolara za izbore?" i najavila da će tužiti one koji su to objavili.

"Koga su sve navodili da sam od njih dobila pare? Amerikance, Britance, Nemce... Po ovoj logici, stranci izgleda stoje uz Milorada Dodika, a mi se ovde borimo sami protiv nakaradnog sistema", rekla je Jelena Trivić.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS), Mirko Šarović, kazao je da je posle "očigledne izborne kradje" na ispitu celo društvo i svi koji su ovlašćeni i odgovorni, ne samo CIK, već i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), policija, tužilaštva i sudovi.

"Ovo je prilika ne samo da se ispravi nepravda i izborni rezultat i poštuje volja gradjana, već da ovo društvo konačno krene u obračun sa kriminalom i korupcijom koji su ovladali sistemom", istakao je Šarović.

Po njegovim rečima, na nedeljnim izborima je kradje glasova bilo na svim nivoima, ali najočiglednija je pri glasanju za predsednika Republike Srpske.

"To je najdrastičniji primer, simbolično je najvažniji i s obzirom i na najmanju razliku izmedju kandidata, od tog ishoda zavisi sve drugo", zaključio je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR