Dostupni linkovi

Ograničenje cijene ruske nafte bi 'štetno' djelovalo na svjetsko tržište


Aleksandar Novak, Beč, Austrija, 5. oktobar 2022.
Aleksandar Novak, Beč, Austrija, 5. oktobar 2022.

Ruski dopremijer zadužen za energiju Aleksandar Novak osudio je 5. oktobra svako ograničenje cijena ruske nafte koje će, prema njegovoj ocjeni, "narušiti tržišne mehanizme" i moglo bi imati "vrlo štetan efekat" na svjetsku industriju.

Pominjući moguće "nestašice nafte" u slučaju usvajanja takve mjere koju predviđa EU, Novak je još jednom upozorio da ruske firme "neće isporučivati naftu zemljama koje primjenjuju tu mjeru".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Početkom septembra Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) objavila je da će "hitno" uvesti ograničenje cijene ruske nafte da bi se oborili prihodi od prodaje te sirovine kojima se finansira ruska ofanziva u Ukrajini.

Rusija bi prodavala svoju naftu tim zemljama po cijeni manjoj od one po kojoj je prodaje sada, ali koja bi ostala viša od troškova proizvodnje da bi Rusija imala ekonomskog interesa da im nastavi prodavati i kako ne bi prekinula isporuke.

Međutim, Indija i Kina, koje su među najvećim uvoznicima nafte na svijetu, ne izgleda da su se spremne usaglase s G7 u ovoj fazi, jer Rusija njima prodaje naftu po povlaštenim cijenama.

Ruski dopremijer je takođe pozdravio "historijsku odluku" od 5. oktobra zemalja članica Organizacije zemalja proizvođača nafte, plus pridruženih zemalja, među kojima je i Rusija (OPEC+) da drastično smanje svoje proizvodne kvote sa dva miliona barela dnevno u novembru kako bi podržale cijene pogođene strahovanjem od recesije.

Upitan o curenjima na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, Novak je rekao da bi Rusija u kratkom roku mogla isporučiti gas preko jedne neoštećene cijevi gasovoda Sjeverni tok 2, koji je završen ali nije pušten u rad, i nije dobio potrebne upotrebne dozvole poslije početka ruske invazije u Ukrajini.

Da bi se koristio Sjeverni tok 2 potrebno je da Evropljani donesu neophodne pravne odluke o certifikaciji i ukidanju restrikcija koje se odnose na taj gasovod, rekao je Novak, koji je učestvovao u ime Rusije na sastanku OPEC+ u Beču.

Novak je pozvao i da se provede "objektivna istraga" o uzrocima navodne sabotaže tih gasovoda u Baltičkom moru.

XS
SM
MD
LG