"Neke zemlje traže astronomske svote za gas"

Neke zemlje izvoznice prodaju gas preskupo, izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

19:16

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

"Pojedine države, a među njima i prijateljske, ponekad traže astronomske svote", rekao je Habek.

"Naravno da je to problem o kojem moramo da razgovaramo", dodao je za Noje osnabriker cajtung (Neue Osnabrücker Zeitung) od srede. Sa prijateljskim državama na tu temu treba da raspravlja Evropska komisija, rekao je nemački minista, prenosi dpa.

Habek je posebno izdvojio Sjedinjene Države. "SAD su nam izašle u susret kad su cene nafte odletele u nebo i kad smo u Evropi morali da posegnemo za nacionalnim naftnim rezervama. Mislim da jedna takva solidarnost može da bude dobra i za smanjenje cena gasa."

Evropska unija, istakao je Habek, treba da "udruži svoju tržišnu moć i orkestrira pametno i sinhronizovano kupovno ponašanje država EU, tako da pojedine članice ne preteknu jedna drugu i povećaju cene na svetskom tržištu".

Evropska tržišna moć je "ogromna" i samo treba da se iskoristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: