Srbija ne mora da brine za hranu, ima više nego što joj je potrebno

СРБИЈА – Jaz između zemalja u razvoju i razvijenih zemalja je sve veći i izveštaj MMF-a ne čudi kada je reč o rastu broj ljudi u svetu koji nemaju dovoljno hrane. Srbija, kada je reč o osnovnim životnim namirnicama, ne mora da brine jer ima dovoljno hrane za svoje potrebe, kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Najnoviji izveštaj MMF-a koji navodi porats gladnih u svetu ne čudi, kaže za RTS Bojan Stanić jer već neko vreme postoje problemi na tržištu prehrambenih proizvoda.

„Imamo rast populacije, problem sa klimatskim uslovima. Sa druge strane tu je rast inflacije, sukobi u Ukrajini i rast cene energenata, što je sve doprinelo tome da se situacija još više pogorša. Hrana i energenti su egzistencijalni proizvodi. Energetska kriza više pogađa razvijene zemlje, dok je hrana daleko izraženiji problem u zemljama u razvoju“, navodi Stanić.

Procene su da će biti potrebno oko 7 milijardi evra pomoći najugroženijim zemljama, a apeluje se i da se prekine sa trendom zabrane izvoza osnovnih životnih namirnica.

„Ukoliko imate povećano zaostajanje zemalja u razvoju njima je svakako potrebna pomoć, a koliko će ona biti ostaje da se vidi. Određena mutilateralna akcija je neophodna jer su to obično zemlje sa visokom polulacijom i svaki neredi dovode i do novih migrantskih talasa“, kaže Stanić.

Koda su zemalje u razvoju u pitanju fiskalne mere su ograničene kada je reč o obuzdavanju inflacije. Obaranje inflacije kroz porast kamatnih stopa usporava privredu i opterećuje dužnike.

„S druge strane ako se popusti sa fiskalnom politikom i smanje se porezi dolazi do dodatnog zaduživanja i to po većim kamatnim stopama tako da je suština u izbalansiranoj ekonomskoj politici i ključno je da se kriza što pre završi“, smatra ekspert PKS-a.

Kada je reč o kompanijama, Stanić kaže da se one suočavaju sa dva problema, prvi je porast cene proizvodnje a drugi neizvesnost u realizaciji.

„Pre ili kasnije dolazi do problema u likvidnošću i zavisi da li kompanije imaju na raspolaganju akumulirana sredstva iz ranijih godina, ali i koliko će ova kriza trajati“, ističe Stanić.

Kada su u pitanju osnovne životne namirnice, pre svega žitarice, situacija u našoj zemlji je sasvim stabila jer smo u tom smislu samodovoljni.

„I više od toga jer smo izvoznici tih roba. Imamo određene probleme kada je reč o mlekarskoj industriji i proizvodnji šećera ali kada je reč o osnovnim životnim namirnicama tu problema nema i imamo više nego što je potrebno“, naglasio je Bojan Stanić iz PKS-a.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.