Preporuke Ministarstva prosvete visokoškolskim ustanovama: Školarine da se plate na rate 1Foto: Danas

Ministarstvo prosvete uputilo je niz preporuka fakultetima i visokim školama, u cilju podrške studentima, a imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom kovida u prethodne dve godine.

Visokoškolskim ustanovama preporučeno je da studenti i sa manje od 60 ESP bodova imaju pravo upisa u narednu godinu studija u statusu budžetskih, ukoliko nije popunjen ukupan broj raspoloživih budžetskih mesta.

Ministarstvo je takođe preporučilo visokoškolskim ustanovama da prilagode dinamiku izmirivanja studentskih obaveza i omoguće uplatu iznosa školarine u više rata.

Preporuke su i da se studentima završnih godina studija osnovnih studija omogući upis do 90 ESP bodova, da se produže rok za upis na master studije za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana, kao i da se omoguće minimum dva apsolventska roka.

U slučajevima kada je to moguće visokoškolske ustanove treba da predvide dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza, a sugestija Ministarstva je i da preispitaju uslove za upis viših godina studija i prilagode uslove i kriterijume upisa otežanim uslovima održavanja nastave i učenja, kao i da se omogući studentima upis predmeta na početku svakog semestra.

Zbog nemogućnosti studenata da u uslovima epidemije ispune svoje obaveze u izradi master radova i doktorskih disertacija, u slučajevima kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, predloženo je da rok za plaćanje prenosa bodova koji nosi master rad, odnosno doktorska disertacija bude do odbrane, ali ne kasnije od juna 2023. godine, navodi se u dopisu Ministarstva.

Podsetimo da je Ministarstvo ranije preporučilo i da se studentima koji su upisani po bolonji, a kojima je istekao rok za završetak studija u dvostrukom, odnosno trostrukom broju školskih godina, na lični zahtev, produži studiranje za još jednu školsku godinu.

Ipak, treba imati u vidu da su ove preporuke neobavezujuće o čemu svedoče i studenti koji su se javili redakciji Danasa nakon što smo objavili vest o preporuci da se bolonjcima studiranje produži za još godinu dana.

Jedan od studenata se požalio da je fakultet na kome studira rok produžio samo onima koji prvi put prekoračuju dvostruki broj godina studiranja, dok za sve ostale koji su zbog preporuka prethodnih godina već imali pruduženja(neki su sada u devetoj, 10. ili 11. godini studiranja, ova sugestija ne važi.

Njima ne preostaje ništa sem reupisa.

Ovi studenti negoduju i što je starim studentima ponovo produžen rok za diplomiranje, ali je razlika u tome što u propisima po kojima su se ovi akademci upisivali nije postojao definisan rok u kome moraju da okončaju studiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari