Gasprom spreman: Severni tok „zapušen“, gas može i za Italiju

05.10.2022

07:31

0

Ruski energetski gigant saopštio je danas da su obe cevi gasovoda na Baltiku popravljene a da je spreman i da šalje gas u Italiju

Gasprom spreman: Severni tok „zapušen“, gas može i za Italiju
gasovod severni tok eu rusija copy - Copyright Profimedia/Pixabay

„Gasprom“ je spreman da nastavi izvoz gasa preko Austrije, uglavnom u Italiju, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju se navodi da su ruski petrohemijski gigant i italijanski kupci pronašli rešenje za prodaju gasa nakon regulatornih promena u Austriji, prenosi Rojters.

- Austrijski operator je saopštio da je spreman da potvrdi transportovanje naručenih „Gaspromovih“ količina za izvoz, što omogućava nastavak izvoza ruskog gasa preko Austrije - navodi ruska firma.

Italijanska energetska grupa Eni potvrdila je u saopštenju na italijanskoj platformi GME da su isporuke nastavljene, mada je navela da očekuje da danas stigne samo deo naručenog gasa, prenosi Rojters.

„Nastavak isporuka omogućilo je rešenje Enija i uključenih strana u vezi sa ograničenjima proisteklim iz nove regulative koju su uvele austrijske regulatorne vlasti“, navodi se u odvojenom saopštenju Enija objavljenom na veb stranici kompanije.

Glavni izvršni direktor Enija, Klaudio Deskalci, izjavio je u ponedeljak da obustava tokova nije posledica "geopolitičkih faktora", već je uzrokovana zahtevom da "Gasprom plati novčanu garanciju za transport gasa iz Austrije u Italiju, čega ranije nije bilo". On je precizirao da garancija iznosi 20 miliona evra.

„Gasprom“ je u subotu objavio da je tranzit gasa preko Austrije suspendovan jer je operator austrijske mreže odbio da potvrdi transportovanje naručenih količina. Vlada Austrije saopštila je da „Gasprom“ nije potpisao neophodne ugovore.

Ruski gas trenutno čini oko deset odsto italijanskog uvoza, dok je ranije to bilo 40 odsto, rekao je upućeni izvor. Istovremeno, Italija je povećala uvoz gasa iz Alžira i nordijskih zemalja.

Severni tok 1 može da radi

Istovremeno, iz „Gasproma“ je rečeno da je stabilizovan pritisak u gasovodu Severni tok 1, koji je bio napadnut u sabotaži.

Pritisak u obe linije gasovoda se stabilizovao se od 3. oktobra, saopštio je operater „Nord strim AG“, kojim upravlja ruska firma.

Kompanija je navela da nije u mogućnosti da izvrši inspekciju oštećenih delova gasovoda zbog nedostatka prethodno traženih neophodnih dozvola, prenosi Rojters.

Ruska kompanija „Gasprom“ takođe je saopštila u ponedeljak da se stabilizovao pritisak u gasovodima Severni tok i da je prestalo curenje gasa iz oštećenih mesta na gasovodima.

- Pritisak u liniji A Severnog toka 2 i u obe linije Severnog toka 1 stabilizovao se nakon prekida, curenje gasa je prestalo - saopštio je „Gasprom“, a preneo Tass.

Prošlog meseca otkrivena su ukupno četiri curenja na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u blizini Danske i Švedske, prenele su svetske agencije.

Za oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 Rusija je okrivila Zapad, dok države članice EU veruju da je reč o sabotaži ali ne navode ko bi mogao da bude krivac.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike