Svet

0

Putin potpisao zakone o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti

Autor: SA

Izvor: Beta

Putin potpisao zakone o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti

Izvor: Beta/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin potpisao je danas zakone kojima se četiri ukrajinska regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, pripajaju Rusiji.

Tim potezom predsednika Rusije se finalizira aneksija izvršena u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ranije ove nedelje, oba doma ruskog parlamenta ratifikovala su sporazume kojima se četiri ukrajinska regiona pripajaju Rusiji.

Formalnosti su usledile nakon "referenduma" koje je organizovao Kremlj u četiri regiona koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne.

 

Putin se nada da će se vojna situacija na pripojenim teritorijama stabilizovati

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se nada da će se vojna situacija na nedavno pripojenim ukrajinskim teritorijama "stabilizovati" uprkos teškoćama s kojima se suočavaju ruske trupe pod pritiskom ukrajinske kontraofanzive u tim oblastima. 

"Polazimo od principa da će se situacija stabilizovati i da ćemo moći da razvijemo te zone na miran način", rekao je Putin na sastanku koji je prenosila televizija.

Rusija je prošle nedelje posle održanih referenduma koje su Kijev i njegovi zapadni saveznici ocenili kao lažne, pripojila četiri ukrajinske oblasti koje su delimično pod njenom kontrolom.

Kremlj je ipak priznao da nije definitivno utvrdio granice pripojenih teritorija. 

Ukrajinske snage nastavljaju svoju kontraofanzivu i osvojile su nove teritorije na istoku i jugu, u zonama koje je upravo pripojila Rusija.

Putin je rekao danas da su rezultati referenduma o pripajanju ne samo "obradovali nego i iznenadili" obzirom na "teške uslove" u tim oblastima. 

"Rezultat je više nego ubedljivi i potpuno transparentant bez ikazve sumnje", rekao je Putin.

 

Ukazom Putina Rusija postaje vlasnica ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazom objavljenim danas naložio je preuzimanje ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje u vlasništvo Ruske Federacije.

Centrala, najveća u Ukrajini je mesecima pod okupacijom ruske vojske koju ukrajinska nastoji da potisne.

"Vlada Ruske Federacije treba da obezbedi da nuklearni objekti Zaporoške nuklearne centrale i druga imovina neophodna za sprovođenje njenih aktivnosti budu primljeni u federalno vlasništvo", navodi se u ukazu, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Ukaz je objavljen u vreme kada šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) objavio da kreće u posetu Ukrajini i zatim Rusiji da razgovara o uspostavljanju zaštićene zone oko nuklearne centrale Zaporožje. 

"Na putu sam ka Kijevu radi važnih sastanaka. Potreba za zaštitnom zonom oko centrale hitnija je nego ikad", napisao je Grosi u Tviter poruci, oobjavljenoj u vreme kada je Rusija formalno prisvojila objekat.

Ruska atomska kompanija Rosenergoatom je saopštila da će Ruska Federacija biti vlasnik celog kompleksa Zaporoške centrale, a najavila i spremnost za Grosijevu posetu, preneo je TASS.

Ranije danas je šef ukrajinske atomske agencije Energoatom rekao da on preuzima upravljanje tom nuklearnom centralom čijeg su direktora prethodnih dana ruske snage privele i zatim oslobodile.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR