Dvadeset dve godine od petooktobarskih demonstracija i svrgavanja Slobodana Miloševića

Danas se navršavaju 22 godine od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.
Demonstracije u Beogradu izbile su pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije.
Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.
Demonstranti su na plato ispred tadašnje savezne skupštine, a danas Doma narodne Skupštine Srbije, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.
 
Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u skupštinu, ali zgrada savezne skupštine je demolirana i delom zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.
 
 
Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.
 
U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.
 
 
U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona, a povredjeno je 65 ljudi.
 
Vojislav Koštunica koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.
 
Slobodan Milošević umro je 2006. godine u pritvorskoj jednici haškog tribunala.
  • pajo patak

    05.10.2022 15:58
    prođe život:
    1991. 30+. 2000.40+, danas 60+, stalno čekam, stalno se nadam; da bih ostao dosledan sebi i svojim komentarima na ovom portalu: hvala nekom gospodinu A. Markoviću, koga su svi zaboravili, i koga smišljeno neće da se sete, na nezaboravnom kraju osamdesetih u ovim krajevima.
  • pajo patak

    05.10.2022 15:37
    Лиманац
    sram te bilo ! Koliko si struje proarčio u ovim, ne kriznim, nego katastrofičnim vremenima, prema navodima tvog ljubimca AV, za pisanje ovako besmislenog ekspozea na ovom portalu ?
  • pajo patak

    05.10.2022 15:32
    Ptić Rugalac
    Ovo ti je drugi put: u ovim krajevima se kaže ptić rugalić; a ako je tvoj ljubimac odbacio jugoslavenstvo ( kao što si naučio kao mali ), šta je prihvatio ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.