Kriza ogreva - aktuelno pitanje i pre sto godina 1Foto: Radenko Topalović

Pre sto godina list Vreme pisao je o tadašnjem najaktuelnijem problemu – krizi beogradskog zimovanja i nabavke ogreva.

Činovnik iz Ministarstva Šuma i Ruda govorio je o nabavci ogreva kao krizi saobraćaja.

„Saobraćajna kriza je dvostruka: odsustvo potrebnih prevoznih sredstava i skupoća, neverovatna i kobna skupoća tih sredstava“, piše list Vreme.

Kako se navodi u listu, cena prevoza jednog metra drva od Dobre do Beograda lađom bila je previsoka i iznosila je čak četrdeset i pet dinara. Usled potrošnje vremena prilikom prevoza drva, trgovci su često zahtevali da im se isplati izgubljeno vreme, te je cena prelazila preko četrdeset i pet dinara.

Kriza ogreva - aktuelno pitanje i pre sto godina 2
Foto: Printscreen/Digitalna.nb.rs

U to vreme naša zemlja je bila jedina koja je skuplje naplaćivala prevoz rečnim nego železničkim saobraćajem, navodi se u listu.

Iz Ministarstva Šuma i Ruda kažu da je Srbija obezbeđena dovoljnom količinom drva, ali najveći problem predstavlja saobraćaj, odnosno transport tih drva do Beograda.

„Ministarstvo Saobraćaja nam je obećalo dnevno trideset vagona za prevoz ogreva. Da nam je zaista dato toliko vagona kriza drva bila bi apsolutno otklonjena, i sve potrebe bile bi potpuno zadovoljene. Ali umesto trideset vagona dnevno stiže jedan ili dva vagona sa drvima“, navode iz Ministarstva Šuma i Ruda.

Iz gore navedenog ministarstva kažu da ljudi svakodnevno zahtevaju ogrev za zimu, ali da je ministarstvo primorano da da siromašnom stanovništvu sve što ima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari