04. oktobar  2022. 23.28  | Izvor: Tanjug

Đilas: Srbija treba da sledi spoljnu politiku EU

BEOGRAD -

Predsednik Stranke slobode i pravde (S SP) Dragan Đilas izjavio je večeras da Srbija, ukoliko želi da napreduje kao država i ne snosi posledice, treba da sledi spoljnu politiku Evropske unije, ističući da politička neutralnost danas nije moguća.

''Vojna neutralnost nije sporna, mi se sigurno ne možemo i ne smemo svrstati ni na jednu stranu, ali politička neutralnost nije moguća danas. Ili sledimo politiku Evropske unije, jer smo deo evropskog kontinenta ili ako to ne uradimo, oko nas će podići zid i imaćemo posledice po ekonomiju, po dolazak investitora, to bi dovelo do pada standarda i gubitka radnih mesta i to ne smemo da dozvolimo", rekao je Đilas za RTS, saopšteno je iz S SP.

dragan, djilas, ssp, stranka, slobode, i, pravde,

On je dodao da usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnim politikom Evropske unije znači i prihvatanje nekih od paketa koje je EU donela u sankcijama prema Rusiji, dodaje se u saopštenju S SP.

''Ja nisam čovek koji podržava sankcije, jer one najviše pogađaju običan narod, ali u ovoj situaciji nam preti opasnost da, ako ne prihvatimo bar deo politike EU prema Rusiji, može se desiti da se mi nađemo na meti formalnih ili neformalnih sankcija, da neke firme počnu da napuštaju Srbiju, da nema novih investicija, a to ne bismo preživeli'', smatra Đilas.