Sindikat nauke: Nisu zaključeni ugovori, fakulteti tretiraju istraživače kao sezonske radnike

Pododbor Sindikata nauke Srbije, koji okuplja istraživače na fakultetima, saopštio je sa današnje sednice da i dalјe veliki broj istraživača nije zaklјučio nove ugovore o radu.
Sindikat nauke: Nisu zaključeni ugovori, fakulteti tretiraju istraživače kao sezonske radnike
Foto: Pixabay

Ovi ugovori zaklljučuju se u skladu sa Programom instutucionalnog finansiranja od čijeg je usvajanja Programa prošlo više od sedam meseci.

"Ovim Programom je, u članu 11, jasno i nedvosmisleno propisano da ugovori o radu za istraživače na fakultetima moraju da budu u trajanju zvanja. I pored toga, dekani pojedinih fakulteta i dalјe odbijaju da sa zaposlenim istraživačima zaklјuče nove ugovore o radu", navedeno je u saopštenju.
Pododbor Sindikata je poručio da "svi istraživači na fakultetima moraju da budu prepoznati kao ravnopravni deo naučne zajednice i da se ne sme dozvoliti diskriminacija po pitanju prava i obaveza zaposlenih".
 
Ono što ne možemo da prihvatimo, kako je istaknuto, "jeste da pojedini fakulteti i dalјe sprovode praksu tretiranja istraživača kao sezonskih radnika, sa ugovorima o radu koji su u suprotnosti sa propisima i normama kojima se uredjuje oblast rada u Srbiji".
 
"Odlučili smo da pribegnemo korišćenju svih pravnih mehanizama koji su na raspolaganju kako bi se fakulteti kao poslodavci primorali da poštuju zakone i podzakonske akte kojima se uređuje oblast rada i pitanje statusa istraživača. Dogovoreno je da se oformi poseban pravni tim i radno telo koje će koordinisati aktivnosti Pododbora u rešavanju problema implementacije Programa institucionalnog finansiranja", navedeno je.
 
Pododbor je pozvao dekane fakulteta da "ne odlažu proces zaklјučivanja novih ugovora o radu već što hitnije počnu sa implementacijom Programa institucionalnog finansiranja".
Pozvao je i vladu i resorno ministarstvo, da u skladu sa svojim ovlašćenjima obezbede zakonitost u radu i postupanju fakulteta prema zaposlenim istraživačima i spreče dalјe dezavuisanje odluka koje su donete na državnom nivou i "koje moraju da budu obavezujuće za sve aktere u ovom procesu".
 
"Pozivamo sve istraživače na fakultetima da se jave svojim poverenicima, odnosno direktno Sindikatu nauke Srbije i kampanji 'Za dostojanstven rad' u nauci, kako bismo se zajedno izborili za elementarno pravo na ugovor o radu u skladu sa zakonom", poručio je Pododbor Sindikata nauke Srbije koji okuplja istraživače na fakultetima.

Teme

NAUKA
  • w/e

    04.10.2022 23:24
    Nepostojece zvanje
    Istrazivacko zvanje na FTNu nema nikakvu svrhu. Rade bukvalno sve isto sto i asistenti, samo sa manjom platom, bez prava na putne troskove itd. Na taj nacin se asistentsko zvanje koristi kao sargarepa koju su svi istrazivaci primorani da vijaju. Iako je pri zaposlenju moguce ostvarivanje asistentskog zvanja, to se ne desava kako bi razni akteri mogli da ucenjuju i izrabljuju neiskusne doktorante.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija