"Igra vatrom koja i te kako gori": Sagovornici Danasa o broju preregistrovanih tablica na Kosovu 1Kosovske tablice Izvor: KoSSev (Arhiva)

Vest da je za mesec dana na Kosovu samo devet srpskih tablica preregistrovano na RKS sagovornici Danasa komentarišu kao neiznenađujući i potpuno očekivan ishod.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da ga takava situacija ne o iznenađenje.

„Ko zna koliko je srpski živalj na Kosovu politički vezan za Beograd, zna i da će da prati Beograd. Drugo, većina tih automobila nije na severu, oni se neće ni pojaviti, a i kada se zaista ostvari politički dogovor, neće biti više od 1.500 automobila za preregistraciju. Mislim da je to isterivanje oko tablica, priča o priznanju i suverenitetu, pogrešna. Jednostavno, ako vlasti Kosova smatraju da te tablice ne treba da voze, ne treba ni da ih puštaju na Kosovo, a ja sam svedok da ih puštaju. Sada je to postalo bitno, to je deo političke i ne samo političke borbe na Severu“, objašnjava Janjić.

Kako upozorava, rizik i dalje postoji da to izmakne kontroli i da bude povod za ozbiljne sukobe.

„Tako da je ta igra, zapravo igra sa vatrom koja i te kako gori“, sugeriše naš sagovornik.

Sa druge strane, Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, kaže da je na osnovu istorije interakcije građana s državnim organima, gotovo sigurno da će čekati poslednji trenutak za promenu tablica.

„Ipak, veći budući troškovi registracije, obeshrabrivanje lokalnih vođa da ne odustanu od starih tablica i slaba pozitivna kampanja prištinskih vlasti može dovesti do situacije gde broj devet ne poraste značajno do kraja oktobra. U suštini, političari gube enormnu energiju za trivijalnosti kao što su registarske tablice da sakriju činjenicu da nema većih dogovora više od dve godine. Pregovori su zatajili odavno i vreme je da se dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma koji bi trebalo da reši i sva ostala životna pitanja“, napominje Beširi.

I poslanik Zavetnika, Dragan Nikolić, slaže se sa konstatacijom da je to potpuno očekivano.

„Srbi iako žive na Kosovu i Metohiji shvataju da je to deo Srbije i ne žele da ni na koji način dezintegrišu suverenost Srbije na Kosovu i Metohiji“, mišljenja je Nikolić.

Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative objašnjava da integracija u kosovski sistem nikad nije bila popularna u srpskoj zajednici i kada se dešavala, te da je to uvek bilo uz pritiske ili podsticaje iz Beograda.

„Sada nema dogovora te podsticaji na integraciju dolaze samo iz Prištine i samo neko ko ne prati situaciju na Kosovu može biti iznenađen da vidi da to nije urodilo plodom“, zaključila je Rakić Andrić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari