Brnabić sa novim direktorom Nemačke privredne komore: Polovina preduzeća planira uvećanje investicija u Srbiji

04.10.2022

16:23

0

Nemačke firme u Srbiji, kako je objašnjeno, zapošljavaju više od 76.000 srpskih radnika, a cilj je da se broj radnih mesta u narednim godinama poveća

Brnabić sa novim direktorom Nemačke privredne komore: Polovina preduzeća planira uvećanje investicija u Srbiji
Tan2022-10-4_104443969_2 - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa novopostavljenim direktorom Nemačko-srpske privredne komore Aleksandrom Markusom, da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i investitora u srpsku privredu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Govoreći o daljoj saradnji i investicijama nemačkih kompanija na srpsko tržište, predsednica vlade je istakla da je cilj Srbije povećanje nemačkih investicija i jačanje saradnje u ključnim oblastima, koje su pokretač srpske privrede.

Premijerka je istakla da će, imajući u vidu da je država uspela da obezbedi povoljnu investicionu klimu i dobar zakonodavni okvir za kompanije koje žele da investiraju i prošire svoje poslovanje u Srbiji, opredeljenje i nove vlade biti značajna podrška saradnji sa Nemačko-srpskom privrednom komorom.

Ocenjujući privrednu klimu u Srbiji kao veoma dobru, predstavnici ove privredne komore istakli su da postoji porast poverenja nemačkih kompanija u Srbiju i da su procene da bi gotovo 95 odsto kompanija, koje već rade u Srbiji, ponovo investirale.

Prema njihovim rečima, skoro polovina ovih preduzeća planira uvećanje investicija.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Pozitivno je ocenjen i efekat ulaganja u dualno obrazovanje, u kojem učestvuju i nemačke kompanije, i istaknuto da je neophodna njegova intenzivnija promocija, jer postoji stalna potreba za obrazovanim kadrovima.

Nemačke firme u Srbiji, kako je objašnjeno, zapošljavaju više od 76.000 srpskih radnika, a cilj je da se broj radnih mesta u narednim godinama poveća.

Premijerka Brnabić je navela da će država nastaviti sa ovim modelom obrazovanja, kojim je do sada obuhvaćeno 10.000 učenika i 800 kompanija, što je od izuzetne važnosti za privredu i lakše zapošljavanje mladih.

Kako je objasnila, u dualno obrazovanje je investirano više od 191 milion evra, a planirana su i nova ulaganja, jer je prepoznato da je ovo dobar put da se dođe do školovanog kadra koji će moći da odgovori na potrebe kompanija na srpskom tržištu.

Na sastanku je zaključeno da zainteresovanost nemačkih kompanija za investiranje, povoljna poslovna klima i pozitivna saradnja dve države u oblasti ekonomije, otvaraju mogućnosti za dalje jačanje saradnje u brojnim oblastima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike