"Nema više mogućnosti da Federacija BiH bude talac bilo koje političke stranke ili izabranog zvaničnika": Šmit sa predstavnicima "Krug 99" 1Foto: Krug 99

Nakon odluka koje su nametnute u izbornoj večeri 2. oktobra nema više mogućnosti da Federacija BiH bude talac bilo koje političke stranke ili izabranog zvaničnika, kazao je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit na sastanku sa predstavnicima Asocijacije nezavisnih intelektualaca – „Krug 99“ sa kojima se sastao protekle nedelje.

Šmit očekuje da se svi angažuju i zajednički rade na konstruktivan način.

Treći entitet bio bi znak kolapsa BiH koji neće uspeti, navedeno je.

“Krug 99” veruje da reforma Izbornog zakona neće pogodovati daljim etničkim podelama već punoj ravnopravnosti svakog građanina i njihovog aktivnog i pasivnog biračkog prava.

Takođe, nije produktivno ni zalaganje za neki vid “Dejtona 2“ u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, niti uz posredovanja trojnih balkanskih aktera prema BiH, već pre svega kroz afirmaciju građanskog aktivizma i uticaja na institucije čiji ustavni kapacitet ima odgovornost i mogućnost realnih promena u pravcu ustavnih rešenja i evroatlantskih integracija.

“Krug 99″ je naglasio važnost presuda Evrpskog suda za ljudska prava posebno u predmetu Azra Zornić vs. Bosna i Hercegovina kao i njeno obraćanje Komitetu ministara pri Savetu Evrope nadležnom za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i osnovnih sloboda, kao poslednji redovni pravni lek.

Time se, uvereni su,  utire i put ka građanskoj, demokratskoj BiH i ispunjava jedan od 14 prioriteta EU.

Tokom dužeg i sadržajnog razgovora između Visokog predstavnika i delegacije “Kruga 99” istaknut je visok stepen razumevanja i obostranog uvažavanja za međusobno iskazane stavove, uključujući i otvorena pitanja koja će u budućim dijalozima biti potrebno racionalno i na dobrobit demokratskog razvoja BiH još konkretnije razmatrati, stoji u saopštenju „Kruga 99“.

Visoki predstavnik je zahvalio “Krugu 99” na njihovim idejama o poboljšanje funkcionalnosti Federacije BiH.

Poznati stavovi “Kruga 99” o daljem demokratskom preobražaju BiH na vrednostima liberalne demokratije su primljeni sa punom pažnjom, ukazuju.

Jasno je iskazan stav o većem otvaranju perspektiva na jačanju i daljoj izgradnji građanskog društva i demokratske države BiH.

“Tokom razgovora naglašena je odgovornost kako domaćih tako i međunarodnih aktera za tolerisanje prakse ‘dve škole pod jednim krovom’, te iskazano poverenje u mlade na obnovi vrednosti liberalne demokratije i afirmacije poverenja i pomirenja.

Mora se vratiti ljudima poverenje u sigurnost u kontekstu regionalnih i globalnih izazova, te dosledna implementacija Inckovih Dopuna Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida sve dok ih PSBiH ne definiše u sopstvenom kapacitetu”.

Ovlašćenja Visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Dejtona su neupitna, rečeno je, a posebno na primeni Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Krug 99 veruje da treba iznalaziti realne mogućnosti da se i u gabaritima Dejtonskog sporazuma traže rešenja ka približavanju građanskom pristupu, a posebno na prevazilaženju etničkih razvrstavanja kao dominantnom kriteriju odlučivanja, uređenja sveukupnih odnosa i pozicije pojedinca u društvu.

Delegaciju “Kruga 99” koja je razgovarala sa Šmitom su činili Adil Kulenović, predsednik, te članovi Lada Sadiković, Martin Tais, Hazim Bašić, Bojan Šošić i Azra Zornić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari