Dostupni linkovi

Abazović smijenio šefa za koordinaciju bezbjednosnih službi


Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, Podgorica, 4. oktobar, 2022.
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, Podgorica, 4. oktobar, 2022.

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović smijenio je 4. oktobra na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost (VNB), ministra odbrane Raška Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi bezbjednosti.

Abazović je obrazlažući razrješenje ocijenio neprimjerenim to što je Konjević zakazao sjednicu Biroa za operativnu komunikaciju 7. septembra, što je desetak dana pred lokalne izbore u 13 crnogorskih opština.

Jedna od glavnih tema današnje sjednice bila je afera sa nestalim kamionom punim cigareta koje su prethodno zaplijenjene u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Abazović je nakon sjednice Vijeća kazao da je nestanak kamiona cigareta 1. oktobra, zbog čega je u svojstvu građanina saslušan direktor Uprave carina i funkcioner Abazovićevog pokreta URA, Rade Milošević, samo "vrh ledenog brijega".

Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da se sumnja da su službenici Uprave prihoda i carina 1. oktobra, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja, sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzeli i izveli kamion cigareta predviđenih za uništenje iz slobodne zone Luke Bar.

Cigarete su bile natovarene u kamione od kojih jedan nije stigao na odredište u fabriku Mi-rai već je dva dana kasnije pronađen u jednom od naselja na perferiji Podgorice.

Zaplijenjene cigarete spaljivane su u dva navrata 30. juna i 30. septembra, oba puta u fabrikama u Nikšiću. Junska akcija uništavanja do danas nepoznate količine cigareta u fabrici "Javorak" organizovana je pred četvoročlanom komisijom, bez prisustva predstavnika Uprave policije.

Tokom ovog ljeta u Luci Bar, preko koje se prema britanskim podacima, godišnje prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, bile su tri rekordne zaplijene cigareta: 12. juna u vrijednosti 3,5 miliona eura, 14 juna od 1,2 miliona, a sredinom maja u vrijednosti od više desetina miliona eura.

Abazović je danas nakon sjednice Vijeća optužio Konjevićevu Socijaldemokratsku partiju, Demokratsku partiju socijalista i podgoričku kompaniju Bemaks da političkim igrama žele da ga označe kao pokrovitelja šverca cigareta u Crnoj Gori.

Inače, Abazović je o svojim saznanjima o švercu cigareta 5. septembra ove godine informisao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) kojem je, kako je tada saopštio, dostavio dokumentaciju sa šemom i imenima osoba i kompanija (Bemaks) za koje sumnja da su umiješane u taj kriminalni posao.

Konjević: indicije da je najveći dio cigareta opet prošvercovan

Danas smijenjeni šef BOK Raško Konjević izjavio je na konferenciji za novinare da postoje indicije da je u akcijama uništavanja cigareta koje su organizovali premijer Abazović i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević spaljeno svega 10 osto cigareta, dok je 90 odsto završilo u švercu.

Konjević: Postoje indicije da je većina cigareta završavala u švercu a ne u pećima za spaljivanje
Konjević: Postoje indicije da je većina cigareta završavala u švercu a ne u pećima za spaljivanje

"Nezamislivo bi bilo da Milošević ne zna ništa o tome... I danas sam rekao Abazoviću ono što sam rekao javnosti - da se neosnovane optužbe vraćaju kao bumerang."

Konjević je kazao da Milošević nije njegov partijski kolega, već Abazovićev te da nema razloga da sumnja da će tužilaštvo i ANB ići do kraja u rasvjetljavanju cijelog slučaja bez obzira na to ko je sve umiješan.

Konjević je saopštio da će premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u četvrtak 6. oktobra najvjerovatnije smijeniti Miloševića kako bi umanjio političku štetu koju će njegov pokret URA da pretrpi zbog cijelog slučaja.

Konjević, koji je ministar odbrane i potpredsjednik Vlade i njegov partijski kolega ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić su vrlo često u političkom nesaglasju sa premijerem Abazovićem, čijoj je Vladi 20. avgusta izglasano nepovjerenje, samo tri mjeseca od formiranja.

XS
SM
MD
LG