Održana konferencija i panel-radionica posvećena blokčejn tehnologijama

VOJVODINA – U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija sa panel-radionicom pod nazivom „Blokčejn i nove mogućnosti zarade za srpska privredna društva“, u organizaciji PKV i konsultantske kuće ,,Haemus”, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Kada se govori o blokčejn tehnologiji, najčešće se pominje bitkoin ili kriptovaluta, s tim što je ova tehnologija veoma raznovrsna sa upotrebnim potencijalom u drugim sferama.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je veoma važno otvarati ovakve teme i razgovorati sa predstavnicima struke i privrede.

„Blokčejn, investiranje u digitalnu imovinu, kriptovalute – novi su pojmovi na našem tržištu, a ovakvi skupovi mogu dati odgovore na pitanja vezana za ovu oblast. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržao je ovu konferenciju upravo radi razjašnjenja svih nedoumica zainteresovanim privrednim društvima”, istakao je sekretar Ivanišević.

Sekretar Udruženja usluga Branislav Mamić naveo je da je Evropska unija definisala blokčejn strategiju, fokusirajući se na zaštitu životne sredine, zaštitu podataka, sajber bezbednost i sve ono što je vezano za moderne načine poslovanja.

Mamić je napomenuo da je u Republici Srbiji u tekućoj godini stupio na snagu Zakon o digitalnoj imovini, koji će regulisati sva relevantna pitanja u ovoj oblasti.

Blokčejn je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze, međusobno digitalno povezani blokovi nosioci informacija o digitalnim transakcijama bilo koje vrste, počev od vlasničkih listova, preko podataka iz matičnih knjiga, sve do autorskih prava i dokumenata koji ih regulišu, dok sama blokčejn tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara, odnosno servera između kojih se transakcija obavlja.

S tim u vezi, finansijski konsultant Vladimir Veličković ističe da otvaranje ove teme u cilju obaveštavanja privrede ima veliki značaj, te da je cilj organizatora ovog skupa prikaz stvarne primene ove tehnologije i načina da privreda dođe do novog izvora finansiranja.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.