Dostupni linkovi

Bivši bugarski premijer Borisov traži pregovore o koaliciji nakon pobjede na izborima


Bivši bugarski premijer Bojko Borisov
Bivši bugarski premijer Bojko Borisov

Bugarska stranka desnog centra GERB, pobjednica vanrednih izbora u zemlji 2. oktobra, pokrenut će pregovore s drugim strankama kako bi pokušala formirati vladu, izjavio je 4. oktobra lider GERB-a Bojko Borisov, bivši premijer sa dugogodišnjim stažom.

Borisov je rekao da je spreman da odustane od premijerske pozicije ako je to potrebno da se pristane na funkcionalnu koaliciju, i dodao da novi prijevremeni izbori, nakon četiri već u posljednje dvije godine, neće dati drugačije rezultate.

GERB je pobijedio na izborima sa 25,3 posto glasova, ali se suočava sa izazovom da stvori vladajuću koaliciju u parlamentu.

Prijevremeni izbori uslijedili su nakon što je krhka koalicija koju predvodi Kiril Petkov iz reformističke antikorupcijske stranke Nastavljamo promjenu izgubila izglasavanje o nepovjerenju u junu. Nastavljamo promjenu je na drugom mjestu, sa 20,2 posto.

Jugoistočnu državu članicu EU od skoro 7 miliona ljudi muči politički zastoj od 2020. godine kada su je potresli protesti širom zemlje, dok je bijes javnosti zbog višegodišnje korupcije ključao. Veliki dio gnjeva bio je usmjeren na Borisova i njegovu stranku GERB.

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG