Novi Sad: Sledi veliko finale Evropske prestonice kulture

NOVI SAD – U Novom Sadu će od 7. oktobra do 27. novembra biti održano veliko finale Evropske prestonice kulture (EPK) pod nazivom „Druga Evropa“, najavljeno je danas na konferenciji u Distriktu. Više od 430 umetnika iz 38 zemalja biće deo novog programskog luka, u okviru kojeg neki od glavnih programa donose inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa, predstavljaju strip u novim formama i upoznaju nas sa bogatstvom alternativnih, manjinskih i avangardnih žanrova, jezika i izraza.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, istakao je da je Novi Sad kao EPK 2022. jedna od najboljiih evropskih prestonica kulture ikada po svim parametrima.

Verujem da sve što je pomenuto, marginalizovano, alterantivno, nezavisno i drugačije, u stvari jeste naš finiš u kom zvezde stižu poslednje, rekao je Milenković.

U okviru ovog programskog luka, u Galeriji Matice srpske biće otvorena izložba posvećena još jednom velikanu srpskog slikarstva, Urošu Prediću, čijim otvaranjem 7. oktobra i počinje „Druga Evropa“.

Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, naglašava da je Galerija od početka bila aktivna i prisutna u svim lukovima EPK koji su se do sada odigrali.

Novosađanima smo doneli šest velikih izložbi, na koje smo ponosni i za koje nam se čini da su svaka na svoj način pomerile muzeološke standarde i donele nešto novo, rekla je Palkovljević.

Ona navodi da je ova izložba posebna, jer će biti prilagođenja svim osoba sa invaliditetom, te da će im biti omogućeno kretanje kroz sve delove Galerije ali i da će moći da dodirom osete, kao i da čuju umetnička dela.

Važan segment finala EPK posvećen je stripu i Novi Sad će okupiti najznačajnije strip-crtače.

Tim povodom pozorišna adaptaticija u digitalnoj scenografiji prve stripske heroine Cat Claw, Baneta Kerca, imaće prva izvođenja u okviru „Druge Evrope“ 22. 23. i 24. oktobra u Pozorištu mladih.

Predstavu režira čuveni holandski reditelj Majkl Helmerhorst.

Prikaz je napravljen na taj način da to bude strip koji se odigrava na pozornici, dok gledate predstavu kao da čitate strip. Napravljena je da nigde ne bude tišine, da uvek bude muzike i zvuka, rekao je Helmerhorst.

Autorka projekta „Suba Novi Sad“ Branka Parlić, najavila je da će u okviru ovog programskog luka biti organizivane dve programske celine posvećene Mitru Subotiću Subi, koje će obuhvatati jedan prostor u kom će se slušati muzika i upoznavati sa životom ovog umetnika.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.