Koliko vode ima na planeti Zemlji?

Koliki deo planete Zemlje čini voda?

Vrlo malo, zapravo. Iako okeani vode pokrivaju oko 70 procenata Zemljine površine, ovi okeani su plitki u poređenju sa poluprečnikom Zemlje. Prikazana ilustracija pokazuje šta bi se dogodilo kada bi se sva voda na površini Zemlje ili blizu nje skupila u kuglu. Poluprečnik ove lopte bio bi samo oko 1,338,000,000 kubnih kilometara vode, prečnik kugle bi bio svega 1385 kilometara što je tridesetak kilometara više od najudaljenijih tačaka Balkanskog poluostrva (od Istambula do zapadne obale Tršćanskog zaliva).

Foto: Printscreen/Instagram/astronomypicturesdaily/Vojvodina uživo

Ni jedno drugo nebesko telo, koliko nam je danas poznato, na svojoj površini nema tečnu vodu, a naša Zemlja se kupa u njoj. Najviše je vode u okeanima i morima (skoro 97%), ali vode ima i zamrznute na polovima i u glečerima, ima je u rekama, jezerima, močvarama, zatim u zemlji i u atmosferi. Ima je i u svim živim bićima: u lastama, kamilama, drveću i u nama samim.

Foto: pixabay

Sledeća manja loptica prikazuje svu tečnu slatku vodu na Zemlji. Sva ta voda je uglavnom slatka i utoliko je dragocenija za kopneni život, posebno u pustinjskim predelima gde vode na površini i nema, sem u retkim satima kada kiša orosi tlo. Problem je što se velike zalihe podzemne vode nalaze duboko više stotina metara, ponekad i čitav kilometar, pa je ona uglavnom nedostupna za eksploataciju. Ukoliko bismo svu tu vodu skupili u kuglu njen prečnik bi iznosio 272,8 kilometara što je otprilike kao od Novog Sada do Niša.  Zapremina takve kugle iznosila bi 10,633,450 km3. Vode ima u  skoro svemu i zato je Tales smatrao da je osnovni elemenat od koga je sve napravljeno baš voda.

Najmanja lopta pokazuje zapreminu svih slatkovodnih jezera i reka na Zemlji. Sveukupna zaliha upotrebljivih slatkih voda za ekosistem i ljude ( voda za piće ) je oko 200.000 km3 , manje od 1% svih zaliha slatkih voda na svetu. Kako je bilo koja od ove vode nastala na Zemlji i da li je bilo koja značajna količina zarobljena daleko ispod površine Zemlje, ostaju teme istraživanja.

Pročitajte još: 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.