1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Konflikti

Uzbuna u Japanu zbog dalekometne rakete iz Severne Koreje

4. oktobar 2022.

Severna Koreja je u utorak testirala balističku raketu najdužeg dometa do sada, što je izazvalo uzbunu u Japanu s obzirom da je projektil preleteo japansku teritoriju. To je naišlo na osude na Zapadu.

https://p.dw.com/p/4Hidl
Upozorenja na televiziji u Južnoj Koreji
Upozorenja na televiziji u Južnoj KorejiFoto: Lee Jin-man/AP/picture alliance

Projektil je, prema procenama Seula i Tokija, leteo oko 4.500 kilometara, na visini koja je dostizala i hiljadu kilometara. Pao je oko 3.200 kilometara od japanske obale.

Prema navodima iz Južne Koreje, severni susedi nisu odgovorili na „vruću telefonsku liniju“, uspostavljenu između dve zemlje za slučaj opasnosti.

Let balističke rakete primorao je Tokio da prvi put od 2017. godine upali alarme zvane „J-alert“ koji upozoravaju stanovništvo na mogući raketni udar. Vlasti su pozvale građane da odu u skloništa ili zgrade, a zaustavljen je i železnički saobraćaj u regionima Hokaido i Aomori.

Let van atmosfere

Još se nagađa koji je tačno tip rakete testirala severnokorejska vojska – da li je u pitanju Hvasong 12 ili čak interkontinentalni projektil dugog dometa.

Ankit Panda, stručnjak za bezbednost pacifičkog regiona u američkoj Fondaciji Karnegi za međunarodni mir, kaže da je testiranje rakete sa tako visokom trajektorijom verovatno pokušaj da se ispita let projektila u takvim uslovima.

„Politički je komplikovano jer je projektil mahom leteo van atmosfere kad je bio nad Japanom. Ali, očito je uznemirujuće za japansku javnost kad dobije upozorenja o severnokorejskoj raketi koja možda nadolazi“, rekao je Panda.

Peti balistički test u deset dana naišao je na osude Zapada, a vojni piloti Južne Koreje i Sjedinjenih Država smesta su simulirali raketiranje ciljeva u moru, demonstrirajući borbenu gotovost.

Kim hoće funkcionalnu atomsku bombu

Kako ocenjuje agencija Asošiejted pres, u pitanju je „najprovokativnija demonstracija oružja“ koju je Pjongjang preduzeo ove godine. Severna Koreja, kako piše agencija, teži razvoju funkcionalnog nuklearnog oružja koje može da pripreti i američkoj teritoriji.

Raketa lansirana u utorak imala je teoretski domet do američke pacifičke teritorije Guama. Nizanje raketnih proba je, prema oceni AP, „verovatno odgovor na dve vojne vežbe“ SAD i Južne Koreje – u jednoj od njih učestvovao je i Japan.

Prošlog meseca je Severna Koreja uvela zakon koji dozvoljava „preventivnu“ upotrebu nuklearnog oružja u nekim slučajevima.

AP navodi mišljenja stručnjaka da bi diktator Kim Džong Un mogao da se u jednom trenutku vrati diplomatskim pregovorima i „iskoristi uvećani arsenal kako bi pritisnuo Vašington da prizna njegovu zemlju kao nuklearnu silu“.

Kim je uveren, piše agencija, da samo tamo može da pregovara o eventualnom ukidanju sankcija.

nr (ap, dpa, dw)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.