Gajeni ili divlji losos – Koji je zdraviji i zbog čega?

Debata o tome da li izabrati uzgajani ili divlji losos za ishranu uglavnom se svodi na cenu, ukus i opštu preferenciju.

Kupovina ribe može biti komplikovana – posebno kada je u pitanju losos. Teško je znati koji izabrati i zbog čega – divlji ili gajeni losos – jedno je od najčešćih pitanja, izveštava portal Bašta Balkana.

Gajeni losos

Češći i vrlo često jeftiniji od divljeg lososa, gajeni losos se uzgaja u velikim ribnjacima, hranjen je antibioticima i posebnom komercijalnom hranom za ribe. Širom sveta postoje neke farme lososa koje praktikuju odgovornu praksu pri hranenju.

Obe vrste lososa dobri su izvori zdravih omega-3 masnih kiselina. Oni u sebi sadrže niske nivoe zagađivača poput žive i polihlorovanih bifenila, iako su količine tih materija u gajenom lososu 5-10 puta veće nego u divljem.

Kao i kod ljudi, riba uzgajana u ribnjacima postaje ono što ona jede. Drugim rečima, njihov nutritivni profil u velikoj meri zavisi od hrane koju pojedu. Uzgajani losos jede prerađenu hranu bogatu mastima i proteinima koja joj omogućava da bude veća i masnija. To može da postigne bolji ukus ribe, ali je ona manje zdrava od divljeg lososa.

Divlji losos

Divlji losos može da ponudi više zdravstvenih koristi od lososa uzgojenog u ribnjaku. I uzgajana i divlja riba sadrži vredne omega-3 masne kiseline i slične količine drugih važnih hranljivih materija kao što su cink, magnezijum i kalijum. Međutim, divlji losos je bio aktivan u svom prirodnom staništu tokom celog svog života, pa je zbog toga “mršavija riba” sa mnogo manje zasićenih masti u sebi. Osim toga, divlji losos sadrži i više kolagena nego uzgajani.

Izgled ove dve vrste lososa veoma varira. Divlji losos dobija svoju tamnoružičastu boju od rakova kojima se hrani u svom prirodnom morskom staništu. Takva nijansa sadrži prirodni antioksidant po imenu astaksantin. Losos uzgajan u ribnjaku izgleda mnogo bleđe od divljeg. On se hrani sintetičkim astaksantinom i njemu srodnim kantaksantinom, karotenoidnim pigmentom.

Koju vrstu lososa treba izabrati?

Debata o odluci da li izabrati uzgajanog ili divljeg lososa uglavnom se svodi na cenu, ukus i opštu preferenciju. Oba sadrže dobre količine zdravih omega-3 masnih kiselina, ali mnogi više vole nežniju, svilenkastu teksturu fileta uzgajanog lososa nego ljuskava tekstura divljeg lososa.

Uzgajani losos je svugde u svetu jeftiniji. S druge strane, divlji losos ima posniju, manje masnu teksturu i košta više od gajenog lososa. Uz to, divlji u sebi sadrži manje zagađivača i ima više hranljivih materija od onog iz ribnjaka.

Neki ljudi smatraju da je veća zdravstvena dobrobit od ribe koja je živela u svojoj prirodnoj sredini u odnosu na ribu koja je “zarobljena” u nekom ribnjaku gde se hrani dok ne poraste dovoljno da završi na trpezi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.