"Pogledajte, čak i Srbija, uvek naklonjena Moskvi, odbija"

Vladimir Putin gubi u Ukrajini i udvostručuje svoj brutalni rat na način na koji će izgubiti i Rusiju, piše u autorskom tekstu Gari Kasparov.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

11:47

EPA-EFE/Filip Singer

Bivši prvak sveta u šahu, kog je zvanična Moskva stavila na listu domaćih izdajnika na kojoj je i ruski oligarh Hodorkovski, za Njujork dejli njuz naveo je da je sada vreme da saveznici Ukrajine iskoriste prednost i da ciljeve ovog rata učine glasnim i jasnim pre nego što se izgube u magli Putinovog lajanja i njegovih pokušaja da stvori haos.

Kasparov, koji je predsedavajući Fondacije za ljudska prava, navodi da do pravog mira neće doći dok 100 odsto ukrajinske teritorije ne bude oslobođeno od ruskih osvajača.

Kao drugo, poručuje Kasparov: "Pridružite se ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u izjavi da ne može biti povratka u normalne odnose sa Rusijom dok je na čelu Putin, ratni zločinac". "Rusija je postala otvoreno fašistička diktatura i susret s tim zlom je pobeda za zlo", navodi Kasparov.

Zatim ističe da Putin i njegove elite veruju da će uvek postojati put nazad, da će zapadni lideri i kompanije uvek praviti ustupke. "Proteklih 20 godina su bili u pravu, ali ovaj put mora biti drugačije".

Govoreći o delimičnoj mobilizaciji koju je naredio Putin, Kasparov kaže da se regruti uglavnom regrutuju iz siromašnih ruskih regiona etničkih manjina, a kako ističe, tim potezom Kremlj se nadao da će izbeći društveni preokret koji bi mogao dovesti do narušavanja apatične lojalnosti urbanih Rusa, jedine grupe koje se zaista plaše.

"Ali ako se Putin nadao da će izbeći paniku u Moskvi, nije uspeo, i sada će požnjeti najgore od oba sveta sa neefikasnom vojskom i sve uznemirenijim stanovništvom."

Putin je u petak održao ratoborni govor pre nego što je najavio nezakonitu aneksiju više okupiranih ukrajinskih teritorija. Pretpostavljam da je Putin osećao da to treba brzo da uradi, pošto se obim ukrajinske teritorije koju kontroliše Rusija svakodnevno smanjuje", navodi Kasparov i dodaje da bi se korumpirana i nesposobna ruska vojska koja bespotrebno umire neizbežno pokolebala u sukobu sa ukrajinskim snagama koje se bore za svoje živote, naciju i slobodu.

"Putin u svom govoru jedva da je pominjao Ukrajinu, umesto toga je svoj rat uokvirio kao bitku protiv NATO, dekadentnog Zapada, a posebno Sjedinjenih Država", piše još i dodaje da Putina treba posmatrati kao velikog gazdu, spasioca otadžbine, a za to su potrebni veliki neprijatelji. Podsetio je da je Putin nezakonito anektirao Krim 2014. dok je svet učinio malo da ga zaustavi, uprkos skoro univerzalnoj osudi.

"Čak je i Srbija, koja je uvek naklonjena Moskvi, odbila da prizna ovu aneksiju. Niko ne želi da podrži gubitnika i Putin gubi – i to ne samo u Ukrajini", napisao je ovaj poznati šahista.

Ističe da je Putinova nagodba s ruskim narodom uvek bila "lojalnost stabilnosti", u smislu – klonite se politike, zadovoljite se sa manje prava i sloboda, a njegovi ratovi i represije verovatno na vas neće uticati. Sada je ta pogodba prekinuta na steni ukrajinskog otpora i žrtvovanja.

Posledice rata – sankcije, regrutacija, izolacija više se ne mogu ignorisati. Jedna stvar je bila kada je Putinovo nasilje bilo usmereno na prodemokratske skupove i na relativno male inostrane avanture. Sada je svuda, u velikim razmerama, bez kraja na vidiku.

Regrutacija ne protiče glatko, u najmanju ruku. Bilo je protesta širom Rusije, čak i nasilja u neposlušnim regionima poput Dagestana. Bilo je napada zapaljivim bombama na regrutne centre, a novi regruti dokumentuju užasne uslove i nedostatak obuke na društvenim medijima, piše Kasparov.

"Četvrt miliona muškaraca napustilo je Rusiju za nekoliko dana ne da bi izvršili invaziju na Ukrajinu, već da bi pobegli od regrutacije. Zamislite uticaj na rusko društvo i ekonomiju", piše dalje on. Smatra da je Putinova mobilizacija još jedna eskalacija i blef istovremeno usmeren na zapadne saveznike Ukrajine i ruski narod, kao i da ruski predsednik želi da ubedi i jednu i drugu publiku da ne postoji ništa što neće učiniti, da nema ograničenja u životima koje će baciti da bi ostao na vlasti.

"Ovi blefovi su Putinu dobro funkcionisali u prošlosti protiv slabih zapadnih lidera koji očajnički žele da izbegnu donošenje bilo kakvih teških odluka. Ali sada, između Putina i pomiritelja stoje Ukrajina, 44 miliona Ukrajinaca i Zelenski. Putin i pomiritelji su želeli da Ukrajina bude tampon između njih, žrtvujući suverenu naciju i pretvarajući je u bazu za širenje ruske korupcije. Umesto toga, Ukrajina je postala štit koji štiti Evropu uz ogromnu cenu krvi, razaranja i terora", ističe Kasparov.

Ukazao je i na to da je bio na putovanju širom Evrope od Helsinkija i Stokholma do Berlina i Londona, a da je poseta Nemačkoj bila najkritičnija, jer evropski gigant još uvek ne želi da odgovori na izazov, a da kancelar Olaf Šolc još uvek sanja o povratku na period pre februara. sa jeftinim ruskim prirodnim gasom i amoralnim razdvajanjem biznisa i politike.

"Jedini način da se postigne trajni mir u Evropi jeste da Ukrajina pobedi u sveobuhvatnom porazu ruskog imperijalizma i Putinove gangsterske mafije. To je bila moja poruka nemačkim političarima, da nema vremena za gubljenje i razloga za odlaganje."

"U petak, dok je Putin buncao, Zelenski je formalno podneo zahtev za članstvo Ukrajine u NATO (što je Putin rekao da nikada neće prihvatiti, ali je, naravno, ipak dva puta napao Ukrajinu). Ugovori i papirologija su važni, ali tenkovi i artiljerija su sada još važniji", piše Kasparov.

Kaže i da Putinova aneksija Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja dodatno razotkriva lažnu prirodu njegovih pretenzija na Krim, što bi konačno trebalo da okonča oklevanje Zapada u podršci njegovom oslobađanju.

“I šta će onda Putin? On će racionalizovati i objasniti gostujući poraz jednako lako kao što je smišljao lažne izgovore za rat. On će proglasiti pobedu i pokušati da se vrati u normalu kod kuće i u inostranstvu. Malo je verovatno da će uspeti, ali šta još postoji?"

Kasparov zatim dodaje da Putin i njegovi prijatelji milijarderi nemaju interesa da postanu bukvalno i figurativno radioaktivni upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini. Oni su među najbogatijim ljudima na svetu i još uvek se nadaju da će pronaći put do svojih koliba na Alpima i do mesta za svoju decu u školama kao što je Njujork.

"Jedina stvarna opasnost od upotrebe nuklearne bombe je ako Putin veruje da može da se izvuče. Ukrajinu treba odmah staviti pod nuklearni kišobran NATO-a. Svaki ruski komandant mora da shvati da će svako nuklearno lansiranje dovesti do njihovog trenutnog nestanka, a ne do dugog suđenja u Hagu", tvrdi on.

"Iako je to bila Putinova odluka, ovo nije samo Putinov rat. To je najnoviji simptom virusa imperijalizma koji se mora iskoreniti iz ruskog državnog tela. Ako Rusija želi da se ikada pridruži modernom svetu, okončanje ove diktature nije dovoljno. Moraće da oslobodi svoje kolonije i počne ispočetka pre nego što se ponizna vrati u Evropu. Alternativa je patetičan život zaostalog i autoritarnog kineskog satelita, koji snabdeva gas, naftu i zemlju", zaključuje Kasparov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: