Oznojite se, posle toga izađete napolje i već ste prehlađeni? Promaja nije krivac…

Kada se znojimo, pore nam se otvaraju, a ako ne isperemo znoj, on će se sa sebumom vratiti u kožu. To može dovesti do začepljenih pora i akni.

Neprijatan miris, začepljene pore i infekcije kože samo su neki od problema koje možete očekivati ako se ne istuširate nakon treninga.

Kada vežbamo, prirodna reakcija našeg tela je znojenje. Tako telo reguliše unutrašnju temperaturu. Znojenje nas hladi, a istovremeno izbacuje sve toksine iz organizma i jača naš imuni sistem. Iako je znojenje važno za zdravlje, moramo praktikovati dobre navike lične higijene kako bismo isprali tečnosti i bakterije nastale znojenjem iz tela.

Bubuljice

Kada se znojimo, pore nam se otvaraju, a ako ne isperemo znoj, on će se sa sebumom vratiti u kožu. To može dovesti do začepljenih pora i akni.

Atletsko stopalo

Hodanje je važno, ali moramo se pobrinuti da naša stopala ostanu čista. Pranjem možemo sprečiti pojavu atletskog stopala, gljivične infekcije noktiju i neprijatnog mirisa. Nakon treninga, dobro operite i osušite stopala, obujte čiste čarape i izbegavajte da hodate bosi u javnim prostorima teretane.

Neprijatan miris

Pazusi su topli, tamni i često vlažni, što ih čini savršenim okruženjem za razmnožavanje bakterija i izazivanje neprijatnih mirisa. Da biste to sprečili, nanesite dezodorans pre treninga i temeljno se istuširajte nakon toga i nanesite dezodorans.

Prehlade i infekcije

Kada smo u teretani, dodirujemo površine koje su dodirnule stotine drugih ljudi i širimo njihove viruse i bakterije na njih. Javna mesta su žarišta infekcije i izvori kontaminacije, pa dezinfikujte ruke i prostore za vežbanje nakon upotrebe opreme.

Gljivične infekcije

Slično kao kod pazuha, prepone su prekrivene folikulima dlake i imaju visoku koncentraciju znojnih žlezda. Ako preskočite tuširanje posle treninga i ostanete u vlažnoj odeći, mogli biste da dobijete gadnu gljivičnu infekciju ili osip. Tuširanje će oprati bakterije i ostaviti nas čistima i svežima. Pored toga, to je odličan način za ublažavanje bolova u mišićima i upale mišića.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.