Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: Уновчавање чекова уз масну провизију је кривично дело

Донеси чек и узми кеш. Ово је порука којом на десетине фирми у Србији преко интернет-страница маме клијенте нудећи услугу уновчавања чекова, уз зеленашке провизије.
Фото: PrtSc/RTV Kragujevac/YouTube

Овај посао, који очигледно несметано обавља велики број залагаоница, како из Народне банке Србије кажу, представља кривично дело.

У просеку, годишње се реализује око шест милиона чекова, 14 банака је Централној банци доставило податке за прво полугодиште ове године. Реализовано је 2.951.260 чекова, вредних 13.878 милиона динара, што је за два одсто мање него у истом периоду прошле године. Просечна вредност по реализованом чеку била је око 4.700 динара.

Иако је за четвртину мање реализованих него пре пет година, а банке нуде широку лепезу картица и услуга које би их замениле, чекови и даље опстају. Чуди, међутим, зашто се грађани уместо да искористе неку од банкарских опција за долазак до новца одлучују за скупо и неповољно уновчавање чекова. Уз провизију од 500 динара месечно по чеку.

„Нудимо опцију да донесете чек, а ми вам исплатимо 4.500 динара“, рекли су у једној од залагаоница за чекове које се рекламирају на интернету.

Како ови трговци кажу, имају и сталне муштерије, а сматрају да нема ничега противзаконитог у њиховом послу.

„Све радимо са дозволама. Уредно потписујемо уговор и нико од клијената из целе Србије, а радимо са 45 места, није имао проблем“, каже власник залагаонице.

„Функционишемо као залагаоница, па као и предмети или злато, код нас се могу заложити чекови. На чеку је потребан само потпис, а први пут и број личне карте, док клијента не заведемо у систем.“

Niko neće u šofere, Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona

Преузмите андроид апликацију.