Почетна > Бизнис
Бизнис

Нико неће у шофере, Европи недостаје 400.000 возача камиона

Европи тренутно недостаје чак 400.000 возача камиона, процењује се у новој студији консултантске фирме „Транспорт интелиџенс”. Само у Великој Британији да би покрили садашњу потражњу потребно је 76.000 радника у овој области.
Фото: Unsplash/sanderyigin

Упркос потреби за радном снагом, компаније које се баве транспортом нису у стању да привуку младе људе у Шпанији, гдје је слободно 15.000 радних места.

У Шпанији је запослено око 250.000 возача камиона, од чега су 5.000 жене, које чине само два одсто запослених у транспортном сектору. У другим деловима Европе подаци нису много другачији. У Италији је седам одсто, а у Немачкој пет одсто жена за воланом.

Пежоративни стереотипи о камионџијама, који се уобичајено користе у друштву, утицали су на чињеницу да је имиџ који се пројектује на жену која вози међуградски превоз пристрасно негативан, пише „Капитал”.

Међутим, криза у транспорту, који пати од озбиљног недостатка кадрова, доводи до нестанка ових предрасуда, па шпански послодавци излаз из кризе виде у већем увођењу жена у овај посао.

Šta Rusija ekonomski dobija sa pripojenim regionima?

Преузмите андроид апликацију.