Najnovije vesti
Vesti Svet
"AKO NEKO UKRADE TOČKOVE TVOJE TESLE..." Planula svađa između milijardera i Zelenskog na "Tviteru" nakon ankete o invaziji

"AKO NEKO UKRADE TOČKOVE TVOJE TESLE..." Planula svađa između milijardera i Zelenskog na "Tviteru" nakon ankete o invaziji

U jednoj od neobičnijih vesti u vezi ruske aneksije četiri ukrajinska regiona, američki milijarder Ilon Mask izazvao je onlajn svađu sa ukrajinskim predsednikom nakon što je ovaj upitao korisnike “Tvitera” da glasaju o njegovim idejama okončanja invazije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ilon Mask i Volodimir Zelenski Foto: Sergey Dolzhenko, Carina Johansen / EPA;
Ilon Mask i Volodimir Zelenski

Mask je u “tvitu” predložio izbore u okupiranim regionima uz nadzor Ujedinjenih nacija. Dalje je predložio da Krim ostane zvanično deo Rusije “kao što je bio od 1783. (do Hruščovljeve greške), da se obezbedi vodosnabdevanje poluostrva i da Ukrajina ostane neutralna.

Blic preporučuje

“Rusija odlazi ako je to volja naroda”, dodao je.

Šef “Tesle je zamolio korisnike da glasaju sa “da” i “ne” o njegovoj ideji. Ali, njegova inicijativa je razbesnela Ukrajince, reagovao je i Volodimir Zelenski, koji je postavio svoju anketu.

“Kojeg Ilona Maska više volite?”, upitao je u postu pružajući dva odgovora: “onog koji podržava Ukrajinu” ili “onog koji podržava Rusiju”.

Odlazeći ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik je izabrao treći odgovor.

“Od***i je moj veoma diplomatski odgovor Ilonu Masku”, “tvitovao” je Melnik.

"Ako neko ukrade točkove tvoje Tesle..."

Drugi evropski lideri takođe su se usprotivili Maskovom predlogu, preneo je "Gardijan".

“Dragi Ilone Masku, kad neko pokuša da ukrade točkove tvoje Tesle to ih ne čini legalnim vlasnikom automobila ili točkova. Iako oni tvrde da su oboje glasali u prilog tome. Samo kažem”, naveo je u postu predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Gitanas Nauseda
Foto: Lewis Joly / Tanjug/AP
Gitanas Nauseda

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog, je u odgovoru Masku izneo, kako je naveo, bolji mirovni plan, prema kojem "Ukrajina oslobađa svoje teritorije, uključujući anektirani Krim". U Rusiji bi, prema Podoljaku, trebalo da se izvrši demilitarizacija i obavezna denuklearizacija, kako ne bi mogla više da bude pretnja drugima, a ratni zločinci da idu na međunarodni sud.

Oglasio se i Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, koji je ironično ocenio da u slučaju prihvatanja Maskovog plana, "Rusima treba vratiti i Aljasku".

"Ona je takođe bila ruska, a Putin voli da okuplja ruske zemlje. Dakle, očigledno bi SAD trebalo da se obavežu i vrati im Aljasku pre nego što im Rusija objavi rat. Nekima je tako lako da upravljaju životima i zemljom Ukrajinaca", napisao je.

Ilon Mask
Foto: Carina Johansen / EPA;
Ilon Mask

Nakon toga je Mask pokušao sa drugačijom anketom.

“Hajde da probamo onda ovako: volja naroda koji živi u Donbasu i Na Krimu treba da odluči da li su deo Rusije ili Ukrajine”, naveo je.

Mask je istakao da ne mari što je njegov predlog ispao nepopularan, ukazujući da mari za to što “milioni ljudi mogu nepotrebno da umru zbog suštinski identičnog ishoda”. Za njegov predlog dosad je glasalo gotovo 760.000 ljudi, od kojih se 60 odsto ne slaže sa njegovom idejom da je Ukrajina dužna da bude neutralna, a Krim bude ruski, navodi Tanjug.

Vlasnik "Tesle" takođe je upozorio Zelenskog da bi eskalacija sukoba mogla da ima negativne posledice po Kijev i celi svet.

"I dalje u velikoj meri podržavam Ukrajinu, ali sam ubeđen da će velika eskalacija ovog rata naneti ogromnu štetu Ukrajini, a možda i svetu", naveo je na "Tviteru", odgovarajući na anketu Zelenskog.

"Samo ako smo na nišanu"

Ovo nije prvi "incident" vezan za Maska i invaziju. Vlasnik kompanije "SpejsX" izjavio je u martu da su neke vlade, ali ne i ukrajinska, naložile njegovom satelitskom širokopojasnom servisu Starlink da blokira ruske informativne izvore i medijske kuće.

"Nećemo to učiniti osim ako smo na nišanu. Izvinite što smo apsolutne pristalice slobode govora", poručio je tada Mask ".

Ipak, u februaru je stavio Ukrajini na raspolaganje satelite svog “Starlinka”, nakon što je internet u zemlji bio ometen zbog invazije, zbog čega je naišao na upozorenje iz Rusije da bi mogao da postane - legitimna meta.