SPP traži vanredan inspekcijski nadzor u Skupštini opštine Tutin 1ilustracija Foto: Senad Župljanin

Odbornička grupa Stranke pravde i pomirenja (SPP), u opštinskom parlamentu Tutina, od ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović zatražila je da se izvrši vanredni inspekcijski nadzor Skupštine opštine.

Zahtev je upućen pod oznakom „hitno“, a razlog je blokada rada opštinskog parlamenta i mogućnosti uvođenja prinudne uprave u toj opštini.

Lokalna skupština je probila zakonski rok između dva zasedanja od tri meseca.

Prošle sedmice, sednica je tri puta zakazivana i odlagana, jer su u skupštinskoj Sali bili samo odbornici SDA Sandžaka, koja predvodi lokalnu vlast.

Na kraju, odbornici te partije su doneli odluku da se nova sednica zakaže za 14. oktobar.

Odluka je nezakonita, jer je doneta bez kvoruma. Za nju je glasalo samo 18 odbornika SDA, a za odlučivanje je potrebno 19.

Zasedanje Skupštine opštine bojkotovali su predstavnici SPP, GG „Tutin na prvom mestu“, SDP i jedini odbornik SNS.

Opozicija dosta dugo ukazuje na nezakonit rad te lokalne samouprave, nedomaćinsko poslovanje, malverzacije, velika dugovanja.

Prema podacima iz Centralnog registra faktura Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije (NBS), tutinska opština je u ovu godinu ušla sa dugovanjima većim od 5,18 miliona dinara.

U maju ove godine dugovanja su narasla na 190 hiljada evra.

U poslednjih pet godina, opštinu Tutin pratio je epitet najzaduženije u Srbiji. Njen račun je svakog meseca u blokadi.

Podaci, objavljeni na početku prošle godine, pokazali su da je od ukupnih dugovanja svih lokalnih samouprava u Srbiji, oko jedne trećine bio dug tutinske opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari