Читај ми!

Vunene čarape i džemperi ponovo u modi – teško ih je naći i mnogo koštaju

Potraga za vunenim čarapama i džemperima nije više ni tako laka, a ni jeftina. Potražnja je veća nego prethodnih godina, a to određuje i cenu.

U porodici Branke Golubović veština pravljenja vunenih čarapa i džempera prenosi se sa kolena na koleno. Kada je na nju došao red da preuzme porodični biznis, koji je 1960. započela njena baka, odlučila je da modernizuje poslovanje.

Umesto na pijačnim tezgama na Zlatiboru, ručni rad od prave ovčije vune iz Užica - ponudila je kupcima u onlajn prodavnici i na društvenim mrežama. Prodaja se udvostručila u vreme pandemije, a vremenom je i dizajn i pakovanje prilagodila mlađim generacijama.

"U procesu proizvodnje ovih komada sve kompletno je ručno rađeno, osim dobijanja prediva, predenje se radi mašinski, to rade neke male predionice u Srbiji. Sve ostalo se radi metodom štrikanja, vezenja i kukičanja, znači to su metode kojima se svaki naš proizvod pravi i sve kompletno je rukom rađeno", naglašava Branka Golubović.

Ako nije onlajn, potraga za vunenim čarapama i džemperima u Beogradu je, čini se, "potraga za blagom".

Na jednoj tezgi u Čika Ljubinoj ulici pronašli smo ručni rad baka Mice - koja nije htela pred kamere, jer kaže da toliko ima posla da ne može da stigne.

Tradicionalne bele i sive vunene čarape, odnosno neobojene, mekane i tople, prava su retkost. A takve su ove njene. Što se naše ekipe tiče, ova crvena traka je pun pogodak.

Cene zavise od veličine, ukrasa i boje. Tako za čarape od merino vune treba izdvojiti od 700 do 1.200 dinara, a cene pletenih džempera su od 6.000 do 11.000 dinara. Pored štrikanih, traže se i pustovane čarape.

"Sistem rada je da se vuna ustvari valja, sapunom, vodom i deset vrednih prstiju rukama. Znači, tako što se postavi recimo ovako slika, kao jedno platno i onda se ta vuna ređa, mota se i valja se. Kvasi sa mlakom vodom i valja se", objašnjava Aleksandra Blagojević, proizvođač odeće od pustovane vune.

Ako ste ljubitelj odeće i čarapa od prave vune, savet prodavaca je da ih potražite leti, kada je manja potražnja, pa tako i cene. Uz odeću i čarape, prodaje se i neobičan "pustovani sapun". Sapun obučen u kaput od vune, duže traje, a služi i kao piling.  

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво