03. oktobar  2022. 21.09  →  22.50 | Izvor: Tanjug

Dodik: Verujem u još bolji konačni rezultat izbora; Cvijanović: SNSD pokazala poštovanje prema građanima

BANJALUKA -

Srpski član Predsedništva BiH lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocenio je danas da je ta stranka postigla zavidne rezultate na opštim izborima, ali je dodao da to nisu konačni rezultati i da se nada se da će se te brojke povećati.

"Podaci CIK-a se podudaraju sa našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mesta koji su potpisani. Mi smo se opredelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni", rekao je Dodik za RTRS.

milorad, dodik,

Dodao je da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsednika Republike Srpske, tako da su, kako je naveo, rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića.

"Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobedu na izborima", istakao je Dodik.

Naglasio je i da izbori nisu zabava, već obaveza.

"Mi nismo oni koji se šale. Održali smo 137 mitinga, više od 270.000 ljudi bilo je na njima. Naša kampanja je bila pozitivna, nije bila usmerena na trač. S druge strane jedini program opozicije bila je mržnja prema Miloradu Dodiku. A izbori se ne dobijaju mržnjom, već ozbiljnim radom", poručio je Dodik.

Rekao je i da se odmah nakon izbora video raskol u opoziciji, jer su "samo pratili svoje kandidate".

"Ipak, Šarović je bio korektan nakon izbora i čestitao Cvijanovićevoj", kaže Dodik.

RS će tražiti svog ministra spoljnih poslova BiH

Republika Srpska će insistirati da ima svog ministra inostranih poslova na nivou BiH, saopštio je Dodik.

"Razgovarali smo sa Draganom Čovićem da idemo zajedno sa HDZ-om na nivou BiH, i da ćemo se pratiti. Sada Hrvatima pripada mesto predsedavajućeg Savetu ministara, a nama pripada mesto ministra inostranih poslova i već imamo dogovor sa Draganom Čovićem oko toga", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je naveo da su "muslimani sve činili da predstave svoju politiku kao politiku BiH".

Dodik je poručio da će naredne četiri godine biti jako izazovne, ali da će on i njegova strana nastaviti tamo gde su stali.

"Dešavaće se neke stvari koje će veoma ići na ruku Republici Srpskoj, a to će najbolje pokazati vreme koje je pred nama", naglasio je Dodik.

Cvijanović: SNSD pokazala poštovanje prema građanima

Predsednica Republike Srpske i potpredsednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović rekla je večeras da su članovi te stranke pokazali poštovanje prema građanima načinom na koji su saopštavali rezultate izbora u Bosni i Hercegovini.

Navela je da "svaka politika i svaka politička partija odgovora za svoje ponašanje" i istakla da ne želi da komentariše druge, ali da su izbori poštovanje građana i njihovih birača.

"Ozbiljan pristup jedino je merodavan. Svaka partija je pokazala svoj pristup, a građani su to prepoznali", rekla je ona za RTRS.

Cvijanović smatra da je pobeda na izborima bila očekivana, kao i sama pozicija SNSD.

Naglasila je da će ostati lojalna onome što su interesi Republike Srpske.

"To je oduvek bila naša najvažnija politika i bitno je da postoji organska veza između onoga što radi srpski član Predsedništva u Sarajevu i institucija u Srpskoj", kaže Cvijanović.