Plasiranje priče o ubistvu Radoja Zvicera odgovor na političku nestabilnost u Crnoj Gori? 1 Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Uprava policije (UP) Crne Gore preko svojih partnerskih službi dobila je potvrdu da ubijeni muškarac u Panami nije Radoje Zvicer, preneo je crnogorski portal Standard, čime su okončane spekulacije koje se već nekoliko dana plasiraju u srpskim medijima.

Policijske informacije, prema saznanjima portala Standard, ukazuju da ubijeni muškarac u Centralno američkoj državi Panami fizički ne liči šefu kavačkog klana Radoju Zviceru.

“Uz identifikacionu i fizičku proveru, UP je dobila definitivnu potvrdu da on nije ubijen u Panami, već da se radi o drugoj osobi čiji identitet još nije saopšten”.

Srpski mediji su 30. septembra objavili informaciju da je u pucnjavi u jednoj vili u Panami ubijen vođa kavačkog klana Radoje Zvicer. Navodno su informacije o likvidaciji Zvicera dobili od srpskih istražnih organa. Tu vest preneo je veliki broj regionalnih portala.

Zvicer se, podsetimo, nekoliko puta nalazio na meti – atentat u Ukrajini je jedva preživeo, a mesecima unazad se nalazio u bekstvu.

Njega su u maju 2020. trojica muškaraca pokušala da ubiju u centru Kijeva, gde je jedno vreme boravio sa porodicom.

Zvicer je preživeo napad, a nakon što se oporavio gubi mu se svaki trag. Nedugo potom za njim je raspisana međunarodna poternica.

Crnogorsko tužilaštvo tereti Zvicera i još devet osoba da su počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo, a u Srbiji mu se sudilo da je izvadio i koristio lažni pasoš.

Zvicer je uz Slobodana Kašćelana važio za vođu kavačkog kriminalnog klana, organzacije koja je nastala nakon policijske akcije Balkanski ratnik iz 2009. u kojoj je uhapšeno dosta članova kriminalne grupe Darka Šarića.

Šarićeve poslove nasledio je jedinstveni škaljarski klan. Klan je funkcionisao jedinstveno do 2014. i incidenta koji se desio u Valensiji.

Naime, tada je iz skladišta klana u ovom španskom gradu nestalo 200 kilograma kokaina, što je dovelo do cepanja grupe na škaljarski i kavački klan. Time je otpočeo rat kriminalnih organizacija koji traje i danas.

Vest o navodnom ubistvu vođe kavačkog klana Zvicera plasirana je istog dana kada u Skupštini Crne Gore nije izglasana smena predsednice parlamenta Danijele Đurović. Pre glasanja, a tokom izlaganja poslanika, Andrija Mandić, jedan od lidera prosrpskog Demokratskog fronta pozivao je Đurović da raspiše predsedničke izbore i time zađe u zonu krivične odgovornosti.

Ona je to odbila.

Takođe, javnost u Crnoj Gori već više od mesec dana se preko medija upoznaje sa prepiskama iz Sky aplikacija, koje datiraju od prošle godine, od rivalskog škaljarskog klana.

Transkripti iz aplikacija Sky pokazuju da su Škaljarci kreirali kadrovsku politiku u Upravi crnogorske policije te da je nedavno ubijeni vođa škaljaraca Jovan Vukotić sastavljao spisak „podobnih“ policajaca.

Krajem avgusta crnogorski M portal objavio je tranksripte razgovora koji potvrđuju da su pripadnici Škaljarskog klana pozdravljali sve poteze Dritana Abazovića.

„Transkripti su pribavljeni zakonito, ali su nezakonito objavljeni”, kazao je Abazović 19. avgusta. Dva sata kasnije Skupština Crne Gore izglasala je nepoverenje njegovoj vladi.

„Abaz je naš brat”, napisao u jednoj od poruka Emil Tuzović, član Škaljarskog klana.

Plasiranje priče o ubistvu Radoja Zvicera odgovor na političku nestabilnost u Crnoj Gori? 2
Foto: M portal

Veći deo prepiski je vođen putem aplikacije Sky, a Mportal je uspeo da dobije deo te prepiske. Abazović je početkom septembra optužio pojedine crnogorske medije da su ekstremisti i zaštitnici kavačkog klana.

Setimo se i da je ministar policije Aleksandar Vulin više puta ove godine tvrdio da je dobio informaciju da je organizovana kriminalna grupa, na čijem je čelu vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, sa ciljem atentata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poslednji put to je tvrdio jula ove godine kada je u Crnoj Gori bilo vrlo turbulentno nakon što je Abazovićeva vlada bez najave potpisala Temeljni ugovor sa SPC.

Vulin će i sredinom januara ove godine izaći sa sličnim informacijama da kavčani planiraju ubistvo Vučića.

Uskoro će u Crnoj Gori biti izglasan pad vlade Zdravka Krivokapića koji se, ocene su, pokazao da nije dovoljno lojalan Beogradu, bar ne u tolikoj meri koliko se pokazao lojalnim Dritan Abazović.

Politička nestabilnost u Crnoj Gori je nastavljena, naročito nakon pada druge vlade za dve godine 19. avgusta, a ovih dana je došlo i do privođenja čelnih ljudi iz Abazovićeve URA iz Uprave prihoda i carina.

Reč je o privođenju Rada Miloševića koji je u prošloj vladi bio državni sekretar MUP-a, a koji je u javnosti prikazivan kao glavni čovek Abazovića u borbi protiv šverca cigareta.

Nepuna 24 sata nakon što je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević u društvu premijera Abazovića pred novinarskim kamerama ritualno dao nalog da počne još jedna akcija spaljivanja cigareta u fabrici Mi-rai u Nikšiću, Specijalno državno tužilaštvo je u velikoj akciji u noći između petka 30. septembra i subote 1. oktobra privelo i saslušalo desetak osoba, među kojima i Miloševića, tražeći od njih da objasne kako je tokom akcije uništavanja nestao šleper pun cigareta, vrednosti skoro milion evra, piše Pobjeda.

Direktor UPC, tokom saslušavanja koje je trajalo skoro do pred zoru 1. oktobra u Specijalnom državnom tužilaštvu morao je da prezentira spise predmeta o uništavanju cigareta, ali i da objašnjava kako se zvanične brojke ne poklapaju sa realnim stanjem i kako je bilo moguće da, pred očima službenika UPC i policije, nestane šleper cigareta namenjenih za spaljivanje.

Akcija koju je vodila Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) i Specijalno tužilaštvo u potpunosti, piše podgorički list, lomi sliku koju su Milošević i njegov partijski šef iz Ure gradili, opisujući sebe kao glavne borce protiv organizovanog krijumčarenja cigareta.

„U samo jednom danu ta je slika potpuno promenjena i sada je Milošević direktno na udaru Specijalnog državnog tužilaštva, a premijer Abazović direktno osumnjičen za političko mentorstvo nad kriminalom – unutar države“, piše Pobjeda.

U jučerašnjem saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva precizno se navodi da tokom akcije spaljivanja cigareta – nije uništena ona količina koja je javnosti prezentovana.

Za razumevanje iznenadne akcije Specijalnog tužilaštva i specijalnog tima, od izuzetne važnosti je deo saopštenja u kojem se navodi da se „već duže vreme, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) i Agencijom za nacionalnu bezbednost (ANB), preduzimaju radnje u izviđaju u cilju otkrivanja lanca krijumčarenja cigareta koje su bile predviđene za uništenje“.

Prema informacijama Pobjede, ključnu ulogu u raskrinkavanju priče o švercu cigareta imali su eksperti iz Velike Britanije, koji su i inicirali akciju dostavljajući poverljive podatke ANB-u.

„Već duže u obaveštajnim krugovima sumnja se u istinitost podataka o prekidu šverca cigareta i uništavanju zaplenjene robe“, tvrde izvori Pobjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari