Najnovije vesti
Vesti Politika
"Vučić i ja svakog dana gledamo VREMENSKU PROGNOZU!" Ana Brnabić na Blic TV o dolasku zime, energetskoj krizi i poskupljenjima: Evo koliko mandatarki TRAJE 40.000 DINARA (VIDEO)

"Vučić i ja svakog dana gledamo VREMENSKU PROGNOZU!" Ana Brnabić na Blic TV o dolasku zime, energetskoj krizi i poskupljenjima: Evo koliko mandatarki TRAJE 40.000 DINARA (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić večeras je bila gošća u emisiji "Jasno. Kao dan!" koju vodi i uređuje urednica informativnog programa Blic televizije Ivana Mastilović Jasnić. Brnabić se tokom razgovora osvrnula i na aktuelnu ekonomsku situaciju i dala odgovore na pitanja koja zanimaju sve građane.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Brnabić gost Blic TV Foto: Screenshot / Ringier
Ana Brnabić gost Blic TV

Mastilović Jasnić: Hoće li grejna sezona početi na vreme?

Blic preporučuje

Brnabić: Da! Ono što mi gledamo svakodnevno... Ja sam čak i jutros pre nego što je predsednik Aleksandar Vučić otputovao za Budimpeštu... Gledali smo, verovali ili ne, zajedno i kakva će biti vremenska prognoza i kakva će biti ova zima i kakav je oktobar. Deluje da će oktobar biti nešto topliji nego što je standard za oktobar, što je dobro, ali mi ćemo krenuti sa toplim probama. Ali nam je svaki dan važan i svaka ušteda je važna zato što će to značiti više para za neke nove projekte koji nisu u oblasti energetike.

Ali je važno, verujte da svaka ozbiljna država i državnici u ovom trenutku gledaju vremensku prognozu. Mi planiramo rezerve do kraja grejne sezone, do kraja zime, praktično planiramo zaključno sa krajem marta. Mi smo za svaki slučaj nabavili još energenata da imamo u rezervama i za lokalne samouprave, ako negde nešto iskoči.

Da li će biti nestašica? Dajemo sve od sebe da ne dođemo u takvu situaciju. Kakva će biti zim,a u smislu šta će se dešavati sa gasom, vidimo sada i kakvi su problemi sa Severnim tokom. Hvala bogu što smo zahvaljujući ozbiljnosti države Srbije i inicijativi predsednika Vučića završili Balkanski tok, da smo završili gasovod kroz Bugarsku, kroz Srbiju, što nam daje stabilnost... Ne znam gde bismo danas bili da to nismo uradili.

Pročitajte još

Dajemo sve od sebe da ne bude restrikcija struje i zaista se ozbiljno pripremamo za to, što uključuje naravno i mere štednje. Mi smo odlučili da naše građane finansijski nagradimo za štednju, dakle ono što kreće sad od 1. oktobra. Uveli smo posebne mere za državne objekte, videli ste da su ukinuli i i ovu dekorativnu rasvetu.

Mastilović Jasnić: Sve je poskupelo. Za ono što je trebalo da pre nekoliko meseci 1.000 dinara u prodavnici, sada je i duplo skuplje. Dokle će biti takva situacija sa inflacijom.

Brnabić: Dok traje ovakva situacija u svetu, a pre svega u Evropi. Veliki deo te inflacije je uvezen, ta inflacija je svuda. Mi se trudimo i uspevamo je da rast plata i dalje bude procentualno viši od inflacije, tako da mi imamo realni rast plata.

Ana Brnabić gost Blic TV
Foto: Screenshot / Ringier
Ana Brnabić gost Blic TV

Mastilović Jasnić: Minimalac je povećan na 40.000 dinara, ali složićemo se da 40.000 dinara nije dovoljno za život.

Brnabić: Složićemo se, bez ikakve sumnje! Ali ćemo se takođe složiti i da je pre samo 11 godina bio 150 evra, a danas se približava 350 evra.

Mastilović Jasnić: Koliko dugo vama traje taj novac? Koliko dugo možete da živite sa 40.000 dinara?

Brnabić: Nekoliko dana, pretpostavljam.

Samo da kažem još jednu stvar koja mi je važna. Mi smo došli na nezaposlenost od 8,9 odsto i ono što je tu važno, evo, minimalna zarada. To su neke teme koje su mi važne, za koje smo se mi toliko borili, i to je nekako svrha našeg bavljenja politikom.

Ovo je rast minimalne zarade u dinarima od 2012. do 2022. godine. Istovremeno imamo kontinuiran pad stope nezaposlenosti, došli smo na 8,9 odsto. Prosečna neto zarada u Srbiji takođe kontinuirano raste. Mi često pričamo o minimalcu, dok ne pričamo o prosečnoj neto zaradi. Tako da se borimo i ja se opet nadam da ćemo imati još bolje rezultate. Ono što je nama cilj je da 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, mislim da je realno.