Dostupni linkovi

Mađarska usvojila antikorupcijski zakon da bi dobila fondove EU


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski parlament usvojio je u ponedeljak, 3. oktobra, prvi u nizu zakona o borbi protiv korupcije, dok Budimpešta nastoji da izbegne gubitak sredstava Evropske unije u trenutku kada se njena privreda srlja u recesiju, a forinta je pala na rekordno nizak nivo.

Vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana usvojila je amandman na krivični zakon kojim se uvodi postupak za krivična dela u vezi sa upravljanjem javnom imovinom, omogućavajući sudsko preispitivanje u slučaju da se istraga zatvori bez podizanja optužnice ili da se odbaci krivična prijava.

Zakon je jedna od 17 obaveza koje je Orbanova vlada preuzela prema Evropskoj komisiji da spreči suspenziju milijardi evra novca iz fondova EU zbog kršenja demokratske kontrole, uključujući slabe mere zaštite od korupcije.

Suočen sa rastućim troškovima energije i inflacijom, rekordno slabom forintom i usporavanjem ekonomije, Orban, koji je dugo u sukobu sa EU, sada izgleda spreman da ispuni zahteve za stvaranje institucija koje bi smanjile rizike od korupcije.

EU će imati rok do 19. novembra da proceni da li se najnovijim postupcima Mađarske suzbija rizik od zloupotrebe evropskih fondova. U suprotnom, očekuje se da će EU smanjiti uplate od 7,5 milijardi evra namenjenih Mađarskoj, što je oko 5 odsto njenog bruto društvenog proizvoda za 2022.

Komesar EU za budžet Johanes Han rekao je evropskim poslanicima u ponedeljak uveče da će 17 koraka na koje se obavezala Mađarska uveriti blok ako budu pravilno zakonski doneti i sprovedeni.

"Koliko god jednostavno zvučalo – novac govori", rekao je Han. "Sada je naša uloga da Mađarskoj verujemo na reč i pomognemo njenim vlastima da to sprovedu. Važni datumi za sprovođenje ovih predloga tek treba da budu određeni," dodao je evropski komesar.


Mađarska sa najviše nepravilnosti u korišćenju fondova EU

Nekoliko poslanika EU pozvalo je Hana da ne dozvoli Orbanu da se nekažnjeno izvuče, već da pomno prouči reforme u Mađarskoj, koju je Evropski parlament nedavno proglasilo "hibridnim režimom izborne autokratije", a ne više puna demokratija.

Orban negira da je Mađarska – bivša komunistička zemlja od oko 10 miliona ljudi – korumpirana više od drugih u EU.

U Mađarskoj su registrovane nepravilnosti u skoro 4 odsto potrošnje fondova EU od 2015-2019, prema telu EU za borbu protiv prevara (OLAF), što je daleko najgori rezultat među svih 27 zemalja EU.

Rojters je 2018. godine dokumentovao kako Orban kanališe sredstva EU za razvoj svojim prijateljima i porodici, što je praksa za koje organizacije za ljudska prava kažu da je izuzetno obogatila njegov uži krug i omogućila ovom 59-godišnjem političaru da se učvrsti na vlasti.

Za više od jedne decenije na vlasti, Orban je pooštrio državnu kontrolu nad medijima, sudovima, nevladinim organizacijama i akademskim krugovima, ograničio prava žena, homoseksualaca i migranata i sve više se sukobljavljava sa EU.

Povoljna odluka o korišćenju fondova EU kasnije ove godine mogla bi da ublaži pritisak na forintu i mađarske vrednosne papire, koja su rasprodati proteklih nedelja pošto su tržišta u razvoju bila pogođena zbog rasta američkog dolara, pri čemu se zbog ranjivosti Mađarske njeni papiri od vrednosti smatraju posebno rizičnima.

"Očekujemo da će do sredine do kraja novembra Mađarska ostvariti napredak ka... dogovoru o sredstvima za oporavak", navodi Bank of America u saopštenju u ponedjeljak.

"Administracija bez novca nema drugog izbora osim da napravi kompromis sa EU," ocenjuje ova finansijska institucija.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG