1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Reparacije: Varšava šalje diplomatsku notu Berlinu

3. oktobar 2022.

Na Dan ujedinjenja Nemačke i neposredno pred dolazak ministarke spoljnih poslova Berbok u Varšavu, ministar inostranih poslova Rau potpisao je diplomatsku notu u kojoj se zvanično traže reparacije od Nemačke.

https://p.dw.com/p/4HhPH
Zbignjev Rau
Zbignjev RauFoto: Cem Ozdel/AA/picture alliance

Neposredno pred dolazak ministarke inostranih poslova Analene Berbok u Varšavu, poljska vlada je preduzela još jedan korak da pojača svoje zahteve za reparacije od Nemačke, tako što im je dala zvaničnu formu.

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau potpisao je diplomatsku notu koja će biti uručena ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu:

„U njoj se izražava uverenje poljskog ministra spoljnih poslova da obe strane moraju odmah preduzeti korake ka trajnom, sveobuhvatnom i konačnom pravnom i materijalnom rešenju posledica nemačke agresije i okupacije od 1939. do 1945.", rekao je Rau.

Prema rečima portparola, ministarstvo u Berlinu nije htelo da komentariše saopštenje Poljske.

Reparacije su učestala tema

Varšava iz vazduha - 2.10.1945
Varšava iz vazduha - 2.10.1945Foto: AP

Invazija nacističke Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. označila je početak Drugog svetskog rata u Evropi sa najmanje 55 miliona mrtvih - druge procene idu čak i do 80 miliona. Tačne brojke ne postoje.

U ratu je život izgubilo četiri do šest miliona Poljaka. Glavni grad Varšava je skoro potpuno uništen.

Nacional-konzervativna vlada PiS-a u Varšavi je poslednjih godina više puta postavljala zahteve za reparacijama.

Početkom septembra parlamentarna komisija u Varšavi predstavila je izveštaj u kome je šteta izazvana Drugim svetskim ratom u Poljskoj procenjena na oko 1320 milijardi evra. Istovremeno je šef PiS-a Jaroslav Kačinjski ponovio zahtev za isplatom ratne odštete.

Rau sada nije naveo konkretan iznos. On je, međutim, jasno stavio do znanja da, prema Varšavi, rešenje mora uključivati „isplatu kompenzacije Nemačke za materijalnu i nematerijalnu štetu koju je poljska država pretrpela kao rezultat ove agresije i okupacije”. Morale bi da budu obeštećene i žrtve nemačkih okupatora i članovi njihovih porodica. Isto tako, mora se pronaći rešenje za opljačkana kulturna dobra i arhive.

Nemačka se poziva na ugovor dva plus četiri i ranije izjave Poljske Vlade

Nemačka vlada odbija zahtev Poljske za reparacijama. S jedne strane, se poziva na Sporazum dva plus četiri iz 1990. o spoljnopolitičkim posledicama ponovonog ujedinjenja Nemačke, a s druge strane, Berlin ističe da je komunističko rukovodstvo Poljske 1953. izjavilo da se odriče nemačkih reparacija i da je to tokom godina „nekoliko puta potvrdilo”.

Analena Berbok
Analena BerbokFoto: Thomas Trutschel/photothek/IMAGO

Analena Berbok je od ponedeljak uveče u Varšavi povodom Dana nemačkog jedinstva. Sa kolegom Rauom se sastaje u utorak ujutro.

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će Rau razgovarati sa Berbok o svim važnim pitanjima nemačko-poljskih odnosa. „A diplomatska nota je verovatno jedna od najvažnijih."

Ard,dr

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.