Najnovije vesti
Vesti Politika
"Ako ćemo iskreno, POČEO JE TREĆI SVETSKI RAT. Svaki dan GASIMO POŽARE!" Ana Brnabić gošća Ivane Mastilović Jasnić na Blic TV (UŽIVO)

"Ako ćemo iskreno, POČEO JE TREĆI SVETSKI RAT. Svaki dan GASIMO POŽARE!" Ana Brnabić gošća Ivane Mastilović Jasnić na Blic TV (UŽIVO)

Prva gošća političke emisije "Jasno. Kao dan!" koju ste večeras, prvog dana rada Blic televizije, od 22 sata mogli da gledate na MTS kanalu 115 sata bila je mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić. Autorka emisije Ivana Mastilović Jasnić pitala je mandatarku zašto je i dalje samo mandatarka i zašto Srbija nema novu vladu ni pola godine nakon izbora. Razgovarale su i o sankcijama Rusiji, pregovorima o Kosovu, ali i o tome prete li nam nestašice struje, energenata…

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Brnabić gost Blic TV Foto: Screensshot / Ringier
Ana Brnabić gost Blic TV

Mastilović Jasnić: Prošlo je 6 meseci od izbora. Predsednik Vučić je najavljivao da će vlada biti u julu, vi ste govorili da će biti u avgustu, septembru... U oktobru smo, i dalje ne znamo imena ministara. Moralo je brže, zar ne?

Blic preporučuje

O aktuelnoj situaciji u Srbiji i svetu

Brnabić: Mislim da ide najbrže moguće u datim okolnostima. Kada zaista na dnevnoj osnovi moramo da gasimo raznorazne požare, da se borimo za stabilnost, ne samo političku, već i energetsku... Što se tiče dnevnog života građana, da li je vlada tehnička ili se čeka nova - ništa nije promenilo.

Poslednji šest meseci je, ako ćemo iskreno, počeo Treći svetski rat. I nisu zaista okolnosti koje smo imali do sada.

Ministri još postoje. To što su oni u tehničkom mandatu ne menja njihov odnos prema poslu ili odgovornost. Svi radimo zajedno i u timu sa predsednikom Srbije. I što se tiče onoga što mi isporučujemo našim građanima, tu nismo dozvolili ni najmanju stvar da bude kao da nema vlade. Vlada postoji, a nova vlada će biti u skladu sa ustavnim rokovima.

Mastilović Jasnić: Prethodna vlada je trajala godinu i po dana. Predsednik Vučić je i narednu oročio na dve godine. Da li mislite da je to dobro? I da li mislite da možete tako da motivišete ministre kad im unapred kažete da će im mandat trajat dve umesto četiri godine?

Brnabić: Da, apsolutno. ne vidim da ima problema sa bilo kakvim oročavanjem ako radimo u teškim okolnostima i izazovnim vremenima. Dobar ministar svakako jeste motivisan da uradi nešto, pa čak i na projektnoj osnovi. Ima neku svoju viziju i za dve godine toliko mnogo stvari može da se uradi. Mi smo za dve godine postavili, na primer, osnovu za kompletnu digitalizaciju Srbije...

Mastilović Jasnić: ... Ali nismo formirali registar serijskih silovatelja. Nismo usvojili zakon o istopolnim zajednicama.

Brnabić: To su neke stvari koje ne zavise od oročavanja mandata neke vlade. Zavise od političke volje, od debate u našem društvu. Dakle, ne radi se o tome. Svaki ministar u ovom trenutku mora da ima motivaciju da promeni stvari kako ne bismo gubili vreme i da ova užasna vremena u kojima živimo iskoristimo kao što smo iskoristili pandemiju korona virusa, a to je da nadoknadimo neko propušteno vreme i neke propuštene šanse iz prošlosti. Tu pre svega mislim na užasne sukobe i ratove devedesetih i na prvu deceniju dvehiljaditih godina koju smo u potpunosti izgubili, bacili! Tako da smo mi pandemiju iskoristili da rastemo brže nego što su drugi rasli.

Ana Brnabić gost Blic TV
Foto: Screensshot / Ringier
Ana Brnabić gost Blic TV

Mastilović Jasnić: Da li je teže bilo raditi u vreme pandemije ili sada?

Brnabić: Nije uporedivo. Pandemija meni deluje kao mačiji kašalj u odnosu na ovo.

O novoj vladi

Premijerka je govorila o formiranju Vlade Srbije, na koje se i dalje čeka.

Brnabić: Biće mnogo promena (u novoj vladi). Biće značajne promene i u Zakonu o ministarstvima. Neka ministarstva će se deliti i imaćemo neka nova ministarstva. I biće dosta novih lica u vladi.

Mastilović Jasnić: Hoće li Goran Vesić biti ministar?

Brnabić: Ne mogu da kažem to, ali volela bih da vidim Gorana u svom timu, na jedan ili drugi način. On je izuzetno efikasan, stvarno jako, jako posvećen i čovek koji se nikad nije libio da uči, da stiče nova znanja, da bude u korak sa trendovima. To je ono što nama treba u vladi, tako da bih volela da ga vidim u svom timu.

Mastilović Jasnić: Donekle ste nam onda i dali odgovor.

Brnabić: Pa, može i tako, a može i nekako drugačije u timu. A u timu će svakako biti.

Mastilović Jasnić: Da li će Nebojša Stefanović ostati u vladi?

Brnabić: Neću odgovarati na to pitanje, jer su to personalna rešenja.

Mastilović Jasnić: Razumem da je to pitanje za vaše stranačke organe, ali mene zanima vaše mišljenje u smislu da je to čovek o kojem su visoki funkcioneri SNS govorili veoma ozbiljne optužbe. Zanima me da li vi imate poverenje da radite s njim?

Brnabić: Ja sam ponosni član SNS, član predsedništva i jedan od potpredsednika SNS. Ponosna sam beskrajno što radim rame uz rame sa Aleksandrom Vučićem. I kako god bilo, ja sam čovek stranke. Ja, kao predsednica Vlade ili mandatrka za novu vladu, radim sa timom za koji stranka, a na kraju krajeva i naši koalicioni partneri, misle da je najbolji tim. Ja ne biram lično ceo tim, već radim sa najboljim kvalitetom koji mi kao stranka kažemo da je tu i da postoji.

Mastilović Jasnić: Razumem da je to odgovor koji dugujete javnost i zbog toga sam pitala i zbog toga insistiram. Prosto, preozbiljne optužbe su bile.

Brnabić: Kad optužbe budu dokazane, što je na pravosudnim organima, a ja verujem institucijama naše države, ja ću to onda na taj način uzeti u obzir. Nebojša Stefanović je i ministar u trenutnoj vladi i ja sa Nebojšom jako dobro sarađujem.

O Rusiji i sankcijama

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je i o aktuelnoj situaciji kada je u pitanju rat u Ukrajini i poziciji Srbije u aktuelnom političkom trenutku.

Mastilović Jasnić: Prethodnih nedelja svedoci smo pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. Kako ti pritisci izgledaju? Šta to vama kažu zapadne diplomate? Ukoliko ne uvedene sankcije, mi ćemo uraditi - šta?

Brnabić: To traje već nekoliko meseci zato što je od početka rata u Ukrajini Srbija na kraju ostala kao jedina zemlja na evropskom kontinentu koje nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji... Ali mi smo na kraju jedina zemlja koja za jotu nije promenila svoju poziciju i u tom smislu mi i dalje branimo tu poziciju i ta pozicija je potpuno jasna.

Još jednom da kažem sasvim jasno i za naše građane i za naše strane partnere: naša pozicija u tome nije neutralna! Mi smo i u zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost jasno osudili agresiju na Ukrajinu kao kršenje osnovnih principa međunarodnog prava, zato što to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države. Ali smo takođe u tom zaključku, kog se i danas držimo, rekli da nije u našem nacionalnom interesu da uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji.

Ima i drugih stvari zašto mi ne uvodimo sankcije Rusiji. Nije ni samo zbog energetike! To jeste naravno i zato što je Ruska Federacija jedna od tih velikih sila koja brani teritorijalni integritet Srbije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ima tu još nekoliko razloga, uključujući taj što smo mi bili pod užasnih sankcijama devedesetih i što naš narod nije za te sankcije.

Ana Brnabić gost Blic TV
Foto: Screensshot / Ringier
Ana Brnabić gost Blic TV

Mi smo osudili agresiju, priključili se rezolucijama Ujedinjenih nacija i takođe deklaracijama Evropske unije koje to osuđuju. Jedina razlika, velika svakako, u tome je što mi nismo uveli sankcije i ne nameravamo.

Mastilović Jasnić: Vladimir Putin preti atomskim oružjem. Možete li da zamislite scenario da se te pretnje ostvare i da mi ostanemo, kao što ste rekli, jedini u Evropi koji nisu uveli sankcije. Možete li da shvatite kakve su generacijske posledice toga?

Brnabić: Mi osuđujemo agresiju i mislimo da je to povreda međunarodnog prava, kao što je bila povreda međunarodnog prava bombardovanje tadašnje SRJ, kad 19 NATO zemalja bombarduje SRJ bez ikakve odluke ili čak samo konsultacije u Savetu bezbednosti UN. Za mene je to agresija, čisto kao suza agresija!

Ako je pitanje da li smo mi na pravoj strani istorije - mi smo apsolutno na pravoj strani istorije! Mi smo jedna od retkih zemalja na svetu koje neselektivno poštuju i primenjuju principe međunarodnog prava, kao i povelju UN. Postoje neke stvari koje su crvene linije. Te crvene linije su principi međunarodnog prava.

Mastilović Jasnić: Po cenu da se izložimo sankcijama EU?

Brnabić: Ja mislim da je predsednik Aleksandar Vučić bio potpuno jasan kad je i on pričao o tome. Ako vi dođete do toga da bi vam neko bukvalno stavio pištolj na glavu i kaže: ili ćeš uraditi to, ili ću te ja ubiti... A nama bi realno bilo ubistvo da neko kaže, ok povući ćemo sve naše investicije iz Republike Srbije... Onda je to trenutak kada mi moramo da razmislimo da li da menjamo tu našu poziciju. Meni je nezamislivo da dođe do tog trenutka iz nekoliko razloga.

Mastilović Jasnić: Jesu li investicije jedna od tih stvari kojima nam prete?

Brnabić: Zavisi. Imate neke države članice EU koje nam prete, imate neke koje nam nikada nisu pomenule povlačenje investicija. Imate neke koje prete ukidanjem bezviznog režima imate - ja zaista to nikada nisam čula od zvaničnih predstavnika EU i Evropske komisije - ali je bilo određenih predstavnika država članica. pretili su raznim stvarima, ali su investicije nešto što je najjača pretnja.

Mastilović Jasnić: Predsednik Vučić je zakazao obraćanje za 8. oktobar. Nekoliko puta je najavljivao i odlagao. Da li nas zaista čeka nešto krupno, da li će nešto veliko reći?

Brnabić: Kako ne! Pritisci na Srbiju su najgori od 1999. godine. A pritisci na Srbiju su zato što jesmo zemlja koja u potpunosti poštuje principe međunarodnog prava. I kad god pogledaju u nas, meni se čini da vide svoje licemerje. I kako da odgovore na ono pitanje koje postavlja Aleksandar Vučić na svakom sastanku: a kada se svi toliko borite za teriorijalni integritet Ukrajine, što i mi poštujemo, zašto vam je bio povrediv teritorijalni integritet Srbije? Kako za nas nije važio taj osnovni princip međunarodnog prava? Nema odgovora.

O ekonomskoj situaciji

Brnabić se tokom razgovora osvrnula i na aktuelnu ekonomsku situaciju i dala odgovore na pitanja koja zanimaju sve građane.

Mastilović Jasnić: Hoće li grejna sezona početi na vreme?

Brnabić: Da! Ono što mi gledamo svakodnevno... Ja sam čak i jutros pre nego što je predsednik Aleksandar Vučić otputovao za Budimpeštu... Gledali smo, verovali ili ne, zajedno i kakva će biti vremenska prognoza i kakva će biti ova zima i kakav je oktobar. Deluje da će oktobar biti nešto topliji nego što je standard za oktobar, što je dobro, ali mi ćemo krenuti sa toplim probama. Ali nam je svaki dan važan i svaka ušteda je važna zato što će to značiti više para za neke nove projekte koji nisu u oblasti energetike.

Ana Brnabić gost Blic TV
Foto: Screenshot / Ringier
Ana Brnabić gost Blic TV

Ali je važno, verujte da svaka ozbiljna država i državnici u ovom trenutku gledaju vremensku prognozu. Mi planiramo rezerve do kraja grejne sezone, do kraja zime, praktično planiramo zaključno sa krajem marta. Mi smo za svaki slučaj nabavili još energenata da imamo u rezervama i za lokalne samouprave, ako negde nešto iskoči.

Da li će biti nestašica? Dajemo sve od sebe da ne dođemo u takvu situaciju. Kakva će biti zim,a u smislu šta će se dešavati sa gasom, vidimo sada i kakvi su problemi sa Severnim tokom. Hvala bogu što smo zahvaljujući ozbiljnosti države Srbije i inicijativi predsednika Vučića završili Balkanski tok, da smo završili gasovod kroz Bugarsku, kroz Srbiju, što nam daje stabilnost... Ne znam gde bismo danas bili da to nismo uradili.

Dajemo sve od sebe da ne bude restrikcija struje i zaista se ozbiljno pripremamo za to, što uključuje naravno i mere štednje. Mi smo odlučili da naše građane finansijski nagradimo za štednju, dakle ono što kreće sad od 1. oktobra. Uveli smo posebne mere za državne objekte, videli ste da su ukinuli i i ovu dekorativnu rasvetu.

Mastilović Jasnić: Sve je poskupelo. Za ono što je trebalo da pre nekoliko meseci 1.000 dinara u prodavnici, sada je i duplo skuplje. Dokle će biti takva situacija sa inflacijom?

Brnabić: Dok traje ovakva situacija u svetu, a pre svega u Evropi. Veliki deo te inflacije je uvezen, ta inflacija je svuda. Mi se trudimo i uspevamo je da rast plata i dalje bude procentualno viši od inflacije, tako da mi imamo realni rast plata.

Mastilović Jasnić: Minimalac je povećan na 40.000 dinara, ali složićemo se da 40.000 dinara nije dovoljno za život.

Brnabić: Složićemo se, bez ikakve sumnje! Ali ćemo se takođe složiti i da je pre samo 11 godina bio 150 evra, a danas se približava 350 evra.

Mastilović Jasnić: Koliko dugo vama traje taj novac? Koliko dugo možete da živite sa 40.000 dinara?

Brnabić: Nekoliko dana, pretpostavljam.

Ana Brnabić gost Blic TV
Foto: Screensshot / Ringier
Ana Brnabić gost Blic TV

Samo da kažem još jednu stvar koja mi je važna. Mi smo došli na nezaposlenost od 8,9 odsto i ono što je tu važno, evo, minimalna zarada. To su neke teme koje su mi važne, za koje smo se mi toliko borili, i to je nekako svrha našeg bavljenja politikom.

Ovo je rast minimalne zarade u dinarima od 2012. do 2022. godine. Istovremeno imamo kontinuiran pad stope nezaposlenosti, došli smo na 8,9 odsto. Prosečna neto zarada u Srbiji takođe kontinuirano raste. Mi često pričamo o minimalcu, dok ne pričamo o prosečnoj neto zaradi. Tako da se borimo i ja se opet nadam da ćemo imati još bolje rezultate. Ono što je nama cilj je da 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, mislim da je realno.