Subotica: Sve spremno za povratak studenata u domove

SUBOTICA – U dva doma Studentskog centra Subotica u toku je useljavanje brucoša, koje će trajati do 11.oktobra, dok je konkurs za studente starijih godina još uvek otvoren. Iz rukovodstva Studentskog centra poručuju da je sve spremno za početak još jedne akademske godine, te da je studentski standard podignut na viši nivo.

Odaziv studenata, pogotovo brucoša je ove godine bio više nego zadovoljavajuć, nastavlja se trend većeg broja upisa, ocenjuje direktor Studentskog centra, Ranko Čuljković i dodaje da je ranijih godina bilo duplo manje studenata na prvoj godini. Kapacitet za brucoše u dva doma – „Bosa Milićević“ i „Ivo Lola Ribar“ je 245, dok preostale krevete popunjavaju stariji akademci.

„Ukupni smeštajni kapacitet je 779 kreveta, dom kod Građevinskog fakulteta prima oko 310 studenata, dok ovaj kod Ekonomskog fakulteta ima 449 mesta. Trenutno traje useljavanje brucoša i imamo negde oko 450 studenata sad trenutno, što starijih godina, što brucoša. Konkurs za starije studente je otvoren 16.septembra“ – navodi Čuljković.

Najveći broj studenata koji stanuje u Domu studira na Ekonomskom i Građevinskom fakultetu, a dolaze iz raznih krajeva Srbije, kao i Republike Srpske.

„Ove godine imamo veći broj studenata iz mesta iz kojih ranije nisu dolazili u Suboticu, poput Niša i Vranja“.

Kako bi sve bilo spremno za oktobar, tokom leta renovirana su oba restorana, unapređen je standard ishrane, ali i smeštaja, dodaje Čuljković.

„Ovog leta imali smo radove u Restotanu 1 i Restoranu 2, gde smo zamenili kuhinjsku opremu, za šta nam je sredstva obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a što se tiče moleraja i hoblovanja parketa, kao i prethodnih godina deo sredstava smo izdvojili iz sopstvenih prihoda, dok je ostalo obezbedio Pokrajinski sekreterijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.“

Povećanje cena nije zaobišlo ni Studentski centar, pa tri obroka sada umesto 174 dinara koštaju 266. Kada je smeštaj u pitanju, krevet u domovima, koji su prve i prve A kategorije, za mesec dana staje 2790 dinara, dok je ranije bilo 1860.

„Mislim da je zaista neznatno povećanje u odnosu na standard i  cene na tržištu, kao i na povećanje u svim sferama“ zaključuje Čuljković.

dom za studente- upravnik - subotica
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.