Najnovije vesti
Vesti Svet
KO JE LULA DA SILVA? On je na putu da preotme vlast od Bolsonara: Bio je čistač cipela, a kad je ušao u politiku, napravio je SVETSKOG IGRAČA od Brazila

KO JE LULA DA SILVA? On je na putu da preotme vlast od Bolsonara: Bio je čistač cipela, a kad je ušao u politiku, napravio je SVETSKOG IGRAČA od Brazila

Izbori u Brazilu idu u drugi krug u kojem će se levičar Luiz Inacio Lula da Silva suočiti sa aktuelnim predsednikom krajnje desnice Jairom Bolsonarom. Sa skoro svim prebrojanim glasovima, Lula je osvojio 48 odsto protiv Bolsonarovih 43 procenta - što je mnogo bliži rezultat nego što su ankete sugerisale.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Lula da Silva Foto: andre penner / Tanjug/AP
Lula da Silva

Glasanje, na koje je pozvano 156 miliona birača, proteklo je bez nasilja i velikih incidenata u najvećoj zemlji Latinske Amerike.

Blic preporučuje
Luline pristalice u Rio de Žaneiru
Foto: Silvia Izquierdo / Tanjug/AP
Luline pristalice u Rio de Žaneiru

Međutim, Lula nije uspeo da ostvari više od 50 posto važećih glasova potrebnih da spreči drugi krug. Birači sada imaju četiri nedelje da odluče ko od njih dvojice treba da vodi Brazil. Pobeda u prvom krugu uvek je bila težak zadatak za svakog kandidata - poslednji put se to dogodilo pre 24 godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za Lulu – koji nije mogao da se kandiduje na izborima 2018. jer je bio u zatvoru nakon što je osuđen zbog optužbi za korupciju – ovo predstavlja izuzetan povratak. A Bolsonaro, za koga su istraživanja javnog mnjenja pokazala da daleko zaostaje za Lulom, radovaće se činjenici da je dokazao da anketari nisu u pravu, baš kao što je i predvideo, prenosi BBC.

Njih dvojica su najveći rivali i proveli su veliki deo kampanje razmenjujući uvrede. Lula takođe kaže da će pojačati mere za zaštitu amazonske prašume, dok je Bolsonaro tvrdio da delove prašume treba otvoriti za ekonomsku eksploataciju. Ali, brazilski glasači imaju hitnijih problema, kao što su rast cena hrane, obrazovanj i visok nivo nejednakosti u zemlji.

Luline pristalice u Rio de Žaneiru
Foto: Silvia Izquierdo / Tanjug/AP
Luline pristalice u Rio de Žaneiru

Ko je Lula da Silva?

“Gardijan” piše da je on jedan od najuticajnijih i najizdržljivijih političara Južne Amerike kojeg je bivši američki lider Barak Obama jednom pozdravio kao “najpopularnijeg predsednika na Zemlji”.

Ali, da nije bilo ukora Fidela Kastra pre skoro četiri decenije, Lula bi možda napustio jednu od najvećih političkih karijera u regionu ikad.

-Slušaj Lula… nemaš pravo da napustiš politiku. Nemaš pravo da to uradiš radničkoj klasi. Vraćaj se nazad u politiku! – rekao mu je Kastro u Havani u vreme kad je Lula razmatrao da odustane nakon neuspešne trke za guvernera Sao Paula 1982.

Lula sa pristalicama u Sao Paulu
Foto: andre penner / Tanjug/AP
Lula sa pristalicama u Sao Paulu

Lulin biograf i prijatelj Fernando Morais veruje da je ovo bio ključni momenat u životu 76-godišnjeg Lule, koji je Kastrov savet primio k srcu. Četiri godine kasnije, 1989, bivši čistač cipela i fabrički radnik lansirao je svoju prvu, do kraja neuspešnu ponudu da postane prvi brazilski predsednik iz radničke klase. Izgubio je još dve predsedničke trke 1994. i 1998, pre nego što je konačno ostvario svoj cilj 2002, kako navodi “Gardijan” u istorijskom trijumfu koji je izazvao izliv emocija i nade širom zemlje.

-Plakao sam mnogo. To su bile suze radosnice – seća se Morais.

Luline pristalice u Rio de Žaneiru
Foto: Matias Delacroix / Tanjug/AP
Luline pristalice u Rio de Žaneiru

U politiku ušao zbog represivnog režima

Priča o Luli počinje u severo-istočnoj državi Pernambuko, gde je rođen u siromašnoj, ruralnoj okolini 1945. Porodica je u potrazi za boljim životom preselila u luku Santos, a tri godine kasnije u prestonicu države. Lulin biograf veruje da su njegova iskustva iz tog teškog perioda života i dalje ono zbog čega milioni Brazilaca polažu svoje poverenje u lidera čija je životna priča poput njihove.

Lula je kao tinejdžer u Sao Paulu radio u kancelariji pre nego što se obučio za strugara ranih šezdesetih godina, dok je Brazil bio uronjen u dvodecenijsku vojnu diktaturu. Tada je bio više zainteresovan za fudbal nego politiku. Ali, težak rad i represija vojnog režima od 1964-1985. bili su za njega poziv na buđenje.

Lula da Silva
Foto: andre penner / Tanjug/AP
Lula da Silva

Kad su snage bezbednosti 1975. otele i mučile Lulinog brata, to je bila poslednja slamka. Lula se ubacio u radnički pokret i 1979. poveo niz istorijskih štrajkova, učvrstivši svoju poziciju kao najboljeg brazilskog sindikalnog vođe i utirući put stvaranju Radničke partije (PT) koju vodi i danas.

"Napravio je od Brazila značajnog igrača"

Po dolasku na vlast 2002. Lula je iskoristio neočekivane prihode od robnog “buma” da pomogne milionima građana da izbegnu siromaštvo i posato ugledan međunarodni državnik, pomažući Brazilu i da obezbedi Svetsko prvenstvo 2014. i Olimpijadu 2016.

-Napravio je od Brazila značajnog igrača na svetskoj sceni. Brazil je bio ozbiljna zemlja, pomogla je u stvaranju G20, uspostavila odnose sa zemljama BRIKS-a, a Brazilci su bili nominovani da vode STO i FAO – rekao je Lulin britanski biograf Ričard Born.

Luline pristalice, Sao Paulo, Brazil
Foto: Matias Delacroix / Tanjug/AP
Luline pristalice, Sao Paulo, Brazil

Lula je napustio vlast 2010. sa rejtingom od preko 90 odsto. Ali, decenija koja je usledila je bila teška za njega i njegovu partiju, koja se uplela u niz korupcionih skandala i bila je okrivljena da je gurnula Brazil u recesiju. Lulina naslednica Dilma Rusef opozvana je 2016, a dve godine kasnije Lula je zatvoren nakon što je osuđen zbog korupcije. Proveo je 580 dana u zatvoru, a tokom tog perioda na vlast je došao Bolsonaro.

Optužbe protiv Lule su poništene prošle godine, što je otvorilo put njegovom senzancionalnom pokušaju da povrati predsedničku fotelju. U subotu je Lula rekao da će prošetati ulicama Sao Paula tokom izborne noći radi proslave.

-Dići se iz pepela kako smo se mi digli razlog je za veliku, veliku radost i proslavu – rekao je on.