Najnovije vesti
Vesti Svet
Evropljani zovu ruske ambasadore na razgovor da osude referendume i aneksiju

Evropljani zovu ruske ambasadore na razgovor da osude referendume i aneksiju

Zemlje članice EU, na osnovu zajedničke odluke, od danas pozivaju ruske ambasadore u ministarstva inostranih poslova da bi izaslanicima bio izražen protest zbog održavanja referenduma u četiri ukrajinske oblasti i njihovog pripajanja Rusiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Proslava aneksije četiri ukrajinska regiona u Moskvi 30. septembra Foto: str / Tanjug/AP
Proslava aneksije četiri ukrajinska regiona u Moskvi 30. septembra

Ministar inostranih poslova Italije Etore Frančesko Sekui izjavio je danas posle susreta sa ruskim ambasadorom u Rimu Sergejem Razovim da je pozvao ruskog izaslanika da bi izrazio protest zbog referenduma za pripajanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i u regiona Hersona i Zaporožja Rusiji.

Blic preporučuje

Osuda Italije

Italija strogo osuđuje nezakonite referendume i ne priznaje njihove rezultate, naglasio je Sekui, navodeći da je pozivanje ruskih ambasadora na razgovor zajednička inicijativa zemalja EU, preneo je TASS.

Sekui je rekao i da će Italija podržati nove sankcije protiv Rusije.

Finska

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto pozvao je danas na razgovor ruskog ambasadora u Finskoj Pavela Kuznjecova kome je preneo istu poruku uz osudu referenduma.

Havisto je, na Tviteru, napisao da referendumi predstavljaju očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukarajine i povelje UN, preneo je TASS.

Poljska

Istovremeno je i poljsko ministarstvo inostranih poslova pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva zbog aneksije četiri ukrajinske oblasti, javio je TASS.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marcin Przidaš rekao je za TV N24 da su odnosi sa Rusijom zamrznuti i da neće biti diplomatskih kontakata.