Simone Inzagi pred otkazom, spas traži u pobedi nad Barselonom 1EPA-EFE/Roberto Bregani

Predstojeći derbi Grupe C Lige šampiona (utorak, 21.00) biće naročito važan za Simonea Inzagija, možda i presudan. Trener Nerazura pod ogromnim je pritiskom i ukoliko njegov tim ne savlada Barselonu u trećem kolu elitnog ranga, Italijan bi lako mogao da dobije otkaz.

Meč na Đizepe Meaca stadionu mogao bi da obeleži čitavo treće kolo Lige šampiona. Biće to megdan klubova koji su se kroz istoriju Lige šampiona više puta sastajali, igrajući i u samim završnicama takmičenja.

Internisti sigurno nikada neće zaboraviti 2010. godinu i osvojenu tripletu. Na putu ka trofeju u Ligi šampiona, u polufinalu su odigrali nezaboravni serijal sa Barselonom.

Na volšeban način su se odbranili u Kataloniji, uprkos tome što su Leo Mesi i saigrači maltene 90 minuta igrali vikotorije ispred gola Žulija Cezara.

Vremena su se promenila, ni Barselona, a pogotovo Inter više nisu klubovi iz najuže konkurencije za osvajanje Lige šampiona.

Ove sezone će pokušati barem da se nađu u polufinalu, a ka tom cilju sutra će morati, naročito Inter, da budu neporaženi.

Nerazuri su izuzetno loše započeli takmičarsku godinu. Italijanski mediji pišu da je reč o jednom od najlošijih startova u istoriji kluba.

Na deset odigranih mečeva u Seriji A i Ligi šampiona, Inter je doživeo čak pet poraza.

S tim u vezi i ne čudi što bi Simone Inzagi mogao da dobije otkaz, a verovatnoća će se znatno uvećati ukoliko ne savlada Barselonu.

Mlađem od braće Inzagi, zamera se u Milanu isključivost u smislu formacije sa trojicom u poslednjoj liniji i dvojicom napadača, neprilagodljivost i tvrdoglavost u izboru igrača.

Nedavno je otkriveno i da je letos insistirao na ostanku Anhela Koree zbog čega nije došlo do transfera Paula Dibale, koji od starta sezone doživljava lepe sekvence u dresu Rome.

Da kojim slučajem na tržištu trenutno ima adekvatnih trenerskih rešenja, jasnog kredibiliteta i znanja, a prihvatljive novčane vrednosti (što Tuhel i Poketino sigurno nisu) Inzagiju verovatno ne bi ni ostao kredit u vidu utakmica sa Barselonom, možda i Sasuolom.

Barsa u Milano stiže u boljem raspoloženju. Poraz od Bajerna u Minhenu pred reprezentativnu pauzu kompenzovan je, barem delimično, nedavnom pobedom na Majorki u domaćem prvenstvu.

Ćavi je opterećen povredama važnih igrača nalik Arauhu ili De Jongu, odnosno nemanjem adekvatnih rešenja na desnom beku, s obzirom na to da je povređen i povratnik Beljarin.

Mediji u Španiji konstantno pišu  o nezadovoljstvu veterana, Žerara Pikea, Albe i Busketsa zbog toga što više nisu nezamenljivi, odnosno u prvom planu kod trenera Ćavija.

Igra i rezultati, pak, daju za pravo mladom stručnjaku da radi prema svojim trenerskim uverenjima. Osim poraza od Bajerna, Barsa nije izgubila nijedan meč od početka takmičarske godine.

U Primeri je samo na startu remizirala sa Rajo Valjekanom, a nakon meča u Madridu bez pobednika, između Reala i Osasune (1:1), Barselona se nalazi na čelu španskog šampionata, posle sedam kola.

Inter će biti pod naročitim pritiskom zbog rezultata u Ligi šampiona poslednjih godina. Naime, čak tri puta završavali su takmičenje u grupnoj fazi, u poslednje četiri sezone i ukoliko sutra ne pobede Barsu lako bi mogli da dožive identičan scenario i ove sezone (obe ekipe imaju pobedu i poraz posle dva kola).

Da situacija bude složenija, Barsa je najnezgodniji rival za Inter u Ligi šampiona. Samo na poslednjih osam međusobnih susreta – Nerazuri su ostvarili po jednu pobedu i remi i doživeli čak pet poraza.

Španci generalno ne odgovaraju plavo-crnima. Doživeli su tri vezana poraza kod kuće od španskih klubova u Ligi šampiona, a koketiraju i sa istorijskim nizom vezanih izgubljenih mečeva na Đuzepe Meaca u najelitnijem takmičenju.

Ukoliko bi se Barselona slavljenički vratila, Inter bi bio u seriji od tri izgubljene utakmice kod kuće u najelitnijem klupskom takmičenju.

Ni Kataloncima memorija nije ispunjena pozitivnim informacijama. Zbog poraza u Minhenu, uspomene na ispadanje iz Lige šampiona prošle sezone, u grupnoj fazi, naglo su pojačane  i stoje kao ružan poster u sobi.

Barsa je u seriji od tri poraza u gostima na poslednje četiri utakmice, a Ćavi je tek drugi trener u istoriji Barselone koji je izgubio svoja prva dva meča u gostima u Ligi šampiona, kao šef struke Katalonaca.

Zbog povrede i izostanka Lukakua, Edin Džeko bi trebalo da čini tandem sa Lautarom Martinezom kao centarfor koji je na poslednja tri meča sa Barsom postizao golove.

Na suprotnoj strani, Ćavi će se uzdati u sjajnog Roberta Levandovskog. Poljak je fenomenalno započeo karijeru u dresu Barselone.

Kad god je postizao golove (u sedam navrata), Barselona je pobeđivala.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari