APV: Putin zbog napada na Ukrajinu ne zalužuje da bude počasni građanin Novog Sada 1foto: A.L./Danas

Akcija progresivne Vojvodine podnela je zahtev da se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ukine status počasnog građanina Novog Sada, koji mu je dodeljen 2008. godine.

Titula počasnog građanina Novog Sada Vladimiru Putinu, kako podsećaju u saopštenju, izglasana je na sednici Skupštine Grada Novog Sada 25. januara 2008. godine.

Kao obrazloženje tada je navedeno da „Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, koji je svojim zalaganjem i konkretnim delovanjem u svojstvu predsednika, dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, što je na međunarodnom planu umnogome osnažilo poziciju Srbije u periodu političke i diplomatske borbe za očuvanje celovitosti Republike.“

Napadom na nezavisnu državu, ulaskom u rat, anektiranjem velikog dela Ukrajine i stvaranjem miliona izbeglica usled ratnih dejstava koje je izazvao, Putin je na najgrublji način pogazio osnovna načela Povelje Ujedinjenih nacija o nepovredivosti državnih granica, smatraju iz APV.

„Upravo su posledice napada na Ukrajinu nanele veliku štetu stanovnicima Novoga Sada, ali i cele države i čitave Evrope i dovele do nezapamćene krize u periodu nakon Drugog svetskog rata. Nepromišljeni i neodgovorni postupci Vladimira Vladimiroviča Putina najviše
pogađaju ukrajinski, ali i ruski narod, koji je osramoćen, ponižen i doveden u međunarodnu izolaciju“, nastavlja se u saopštenju.

Zbog toga, APV ističe, da Putin, više ne zaslužuje da bude počasni građanin grada koji je izrastao na idealima mira i slobode.

„Podsećamo da je status počasnog građanina Novog Sada Putinu dodeljen u periodu kada je od 2004. do 2008. godine u Novom Sadu na vlasti bila Srpska radikalna stranka. Kako sadašnju lokalnu vlast čine njeni politički naslednici, bilo bi ispravno i korektno da na ovaj način oni u praksi pokažu kako su privrženi normama međunarodnog prava i dosledni na putu evropskih integracija“ dodaju iz APV.

Ovaj zahtev je upućen predsednici novosadskog parlamenta Jeleni Marinković Radomirović kao i odbornicima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari