Kremlj nejasan koje delove Ukrajine anektira 1EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Tri dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao „sporazume o aneksiji“, čime je formalizovano nelegalno pripajanje četiri ukrajinska okupirana regiona Ruskoj Federaciji, Kremlj je saopštio da će biti potrebno da obavi konsultacije o definisanju granica dve teritorije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na redovnom brifingu s novinarima rekao da granice južnih regiona Herson i Zaporožje pod okupacijom Rusije još nisu određene.

„Nastavićemo da se konsultujemo s ljudima koji žive u ovim područjima“, rekao je Peskov.

On je dodao da ne može da precizira u kojem formatu će konsultacije biti održane.

Konfuzija je nastala, ukazuje Gardijan, pošto Rusija izgleda ne može da potvrdi da li pravo polaže na celokune okupirane regione Ukrajine ili samo na one njihove delove koji su pod kontrolom ruskih snaga.

Moskva je prošle nedelje zvanično proglasila aneksiju četiri ukrajinska regiona – Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck – ali nijedan nije pod punom kontrolom ruskih snaga, a Ukrajina nastavlja da napreduje na jugu.

Od Putinove ceremonije zvanične aneksije u petak, ukrajinske snage su ostvarile značajan napredak, uključujući povratak celog ključnog grada na istoku zemlje Limana, kao i malih naselja Arhangelske i Miroljubivka u regionu Herson.

Postoji mogućnost da se Moskva usredsredi na teritorije koje su već pod njenom kontrolom, te da uspostavi nove granice koje će defakto podeliti Hersonsku i Zaporošku oblast na ukrajinske i ruske zone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari