Vesti

0

Orban: Mađarska, Srbija i Austrija teško pogođene problemom ilegalne migracije

Autor: IG

Izvor: Beta

Orban: Mađarska, Srbija i Austrija teško pogođene problemom ilegalne migracije

Izvor: Beta/AP/Bertrand Guay

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti da su Mađarska, Srbija i Austrija teško pogođene problemom ilegalne migracije koji iziskuje mnogo energije i ogromne troškove za te tri zemlje.

 Orban: Mađarska, Srbija i Austrija teško pogođene problemom ilegalne migracije
PolitikaVestiSrbija
Autori : DCC
Emitovao : VLA
Update : 03.10 13:15
Emitovan : 03.10 13:20
 
BUDIMPEŠTA/BEOGRAD, 3. oktobra 2022. (Beta) - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti da su Mađarska, Srbija i Austrija teško pogođene problemom ilegalne migracije koji iziskuje mnogo energije i ogromne troškove za te tri zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom posle trilateralnog sastanka, Orban je rekao da je inicirao taj samit jer je situacija sa ilegalnom migracijom sve teža.

"Svet ima druge ozbiljne probleme, to su rusko-ukrajinski rat, skupi energenti i sankcije, nije dovoljno pažnje usmereno na migraciju, iako je to pitanje jednako važno kao prethodna. Mađarska je inicirala ovaj susret jer smo mi u najspecifičnijoj siuaciji, imamo migracije iz dva pravca, preko milion izbeglica došlo je iz pravca Ukrajine, a na našoj južnoj granici je bilo više od 180.000 pokušaja ilegalnih ulazaka", kazao je Orban.

Orban je naveo da je od migracijskih ruta koje vode u Evropu "najteže pogođena ruta Zapadnog Balkana", i dodao da to "posebno predstavlja problem" Srbiji i Mađarskoj.

"Mi štitimo čitavu Evropu, a ne samo svoje granice. Interes čitave Evrope bi bio da granicu spustimo što niže, južnije od srpsko-mađarske granice", rekao je Orban.

On je kazao da je potrebna "nova dimenzija saradnje" tri države, da će sledeći susret biti u Beogradu, gde će se sresti nadležni ministri kako bi definisali buduće korake, a da će treći susret biti u Beču.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR