APV: Putinu oduzeti status počasnog građanina Novog Sada

Akcija progresivne Vojvodine uputila je zahtev da se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu oduzme status počasnog građanina Novog Sada koji je dobio 2008. godine.
Oni su zahtev poslali Predsednici Skupštine Novog Sada Jeleni Marinković Radomirović i novosadskim odbornicima.
Iz Akcije navode kako je Rusija napadom na nezavisnu državu, Ukrajinu, nanela štetu stanovnicima Novog Sada, ali i cele države i čitave Evrope, a dovele do "nezapamćene" krize u periodu nakon Drugog svetskog rata.
"Napadom na nezavisnu državu, ulaskom u rat, anektiranjem velikog dela Ukrajine, stvaranjem miliona izbeglica usled ratnih dejstava koje je izazvao, tadašnji i sadašnji Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin na najgrublji način pogazio je osnovna načela Povelje Ujedinjenih nacija o nepovredivosti državnih granica", navode iz APV.
 
Dodaju i kako ovakvi potezi najviše utiču na ukrajinski, ali i na ruski narod koji je "osramoćen, ponižen i doveden u međunarodnu izolaciju".
 
"Zbog toga on više ne zaslužuje da bude počasni građanin grada koji je izrastao na idealima mira i slobode", dodaju iz Akcije progresivne Vojvodine.
 
Oni pozivaju i sve nevladine organizacije, političke stranke i pokrete koji deluju u Novom Sadu i Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i samosvesne pojedince da podrže ovu inicijativu.
Odbornici Skupštine grada odlučili su na sednici održanoj 25. januara 2008. godine da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu dodele priznanje počasnog građanina.
 
U to vreme na vlasti u Novom Sadu bila je koalicija predvođena Srpskom radikalnom strankom.
  • /

    05.10.2022 11:48
    /
    Oduzeti o jednom trošku i počasni status svih "počasnih"
  • Власник

    05.10.2022 07:58
    Украдени акроними
    Поштовани,

    Молим да вратите наш назив, а користите АТП или неки други који су пропали.

    Хвала унапред,

    Аутономна Покрајина Војводина
  • Mastodont

    04.10.2022 13:12
    Pa ni sada Putin nije počasni građanin Novog Sada. Kad bi mi Novosađani obraćali pažnju na svaku glupost koju izglasaju naprednjački trogloditi iz okolnih sela, imao bih pod prozorom garažu, dodikaru, most i spomenik fašistima, a vidimo da od toga nema ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.