Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Свако друго ново радно место је у ИТ сектору

Свако друго радно место које је отворено у протеклих годину дана је у ИТ сектору, извоз овог сектора ће ове године премашити две и по милијарде евра, а суфицит ће износити више од милијарду и по евра, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
Фото: Pexels/ThisIsEngineering

На конференцији о примени дигиталних решења у традициононалним индустријама, коју организује Центар за дигиталну трансформцију Привредне коморе Србије уз подршку Владе, Брнабић је истакла да је примена вештачке интелигенције изузетно значајна за будућност и конкурентност наше економије, а онда и за повећања плата и пензија и стварања додатне вредности.

Истакла је да ће Влада Србије, као што је и до сада инсистирала на дигиталној трансформацији, наставити да инсистира на даљој тансформаицји и транзицији.

„Приоротет ће бити примена вештацке интелигенције, радићемо са микро, малим и средњим и предузећима да ту интелигенцију искористе за повећање продуктивности“, рекла је премијерка.

Навела је да наши даљи извори раста мигу бити или брзи раст продуктивносити или увоз радне снаге и како је објаснила продуктивност се може постићи само употребом савремених технологија, улагањем у опрему и коришћењем вештачке интелигенције.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је истакао да питање које се сада поставља више није шта може вештачка интелигенција, већ како да се нађе најбоља веза између људске и вештачке интелигенције, која би се искористика у стварању нових производа и услуга.

Према његовим речима, вештачка интелигенција се мало користи за иновације и стварање нових приоизвода и услуга и на поспешивању тога ће Привредна комора радити у наредном периоду.

„План ПКС је да повећамо број компанаија које ћемо подржати и које ће проћи кроз процес дигиталне трансформације да могу користе вештачку интелигенцију, Циљ нам је да повезујемо технолошку заједницу са традиционалном индустријом“, закључио је Чадеж.

Kontribucija Srbije američkom DFC-u za garantnu šemu

 

Преузмите андроид апликацију.