Počeli da gaje grožđe, ali ih je prevarilo dobro vino: „Stari dani“ sad znače i dobru kapljicu (FOTO/VIDEO)

03.10.2022

05:35

0

Vinarija iz okoline Bujanovca nije bila u startu planirana, a obožavatelji vina iz južne Srbije danas su zahvalni što je sudbina umešala svoje prste

Počeli da gaje grožđe, ali ih je prevarilo dobro vino: „Stari dani“ sad znače i dobru kapljicu (FOTO/VIDEO)
AgroTV vinarija Stari dani Bujanovac 10 - Copyright Promo:AgroTV

Savremenog kupca i obožavatelja vina vinari danas moraju a privuku i dobrom pričom kojom se zaokružuje kvalitet koji se podrazumeva. A nema bolje priče od one koja se uklapa u istoriju i podneblje u kome vino nastaje, smatraju u vinariji „Stari dani“ iz okoline Bujanovca.

Vinarija „Stari dani“ iz Rakovca već više od decenije nepca svojih kupaca raduje sa kvalitetnim crvenim vinima bujanovačkog kraja. A, s početka, nije bila tako planirano i sa 13 hektara kod sela Lopardince trebalo je da dolazi samo grožđe za prodaja drugim vinarima.

Međutim, sudbina je htela nešto drugo i uz ovaj vinograd stigao je još jedan slične veličine kod Leskovca, u ataru sela Živkovo, pa je 2009. godine mogla da krene i prava vinarija . Kako su oba vinograda s juga Srbije ne čudi što je i vinarija dobila naziv po pripovetci čuvenog pisca i zaštitnim znakom srpskog juga, Bore Stankovića.

Od kaberne sovinjona, pino noara i merloa u „kuhinji“ kod Bujanovca daju dva premijum vina, kaže reportaža AgroTV - kupažu kabernea i merloa „dert“ i roze vino od pino noara „kalabalak“.

- Odlučili smo se da i naše etikete, odnosno vina, prate atmosferu priča Bore Stankovića. Otuda i „aber“, „dert“, “basma“, „alal“... - objašnjava Janjić.

Nazivi su starinski ali iza njih je savremena tehnologija i moderna oprema. Sa starim vremenim posrednu vezu preko drvenih buradi za odležavanje od 225 litara ima „dert“, jer to je barik vino, mada u „Starim danima“ ističu da se drže tradicionalnog načina proizvodnje.

Vino koje je stiglo sa tih 27 hektara je zapaženo među kupcima od 2011. godine a u vinariji su se odlučili da internacionalne sorte - kaberne sovinjona, kao najzastupljenije, zatim sovinjon blana i šardonea, merloa i malo pino noara.

- Imati naše grožđe je za nas presudno kao vinare, jer to je pravi jug Srbije - Nikola Janjić, iz vinarije „Stari dani“.

Tradicionalno ili novo, svejedno, svako vino mora da prođe analizu i iz vinarije u Bujanovcu to rade čak u Novom Sadu. Tamo idu na analizu sva vina iz vinarije koja ima primenjen HASSP sistem, a provera svake serije vina košta oko 100 evra.

Za sada vina ove vinarije dostupna kupcima sa juga Srbije, Beograda a od skoro i Novog Sada i Subotice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike