Bivši direktor CIA zapretio: Vašington može da zbriše sve ruske snage i brodove u Crnom moru

03.10.2022

09:13

0

Autor: N. Pavlović

Strah od nuklearnog rata raste

Bivši direktor CIA zapretio: Vašington može da zbriše sve ruske snage i brodove u Crnom moru
petreus - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

Penzionisani general američke vojske, Dejvid Petreus, prognozirao je da će Vašington snažno odgovoriti na "bilo koji nuklearni napad Rusije na Ukrajinu" tako što će zbrisati sve moskovske snage i vojne baze u regionu.

- Odgovorili bismo tako što bismo predvodili NATO, kolektivnu akciju, koja bi zbrisala svaku rusku konvencionalnu snagu koju bismo videli i identifikovali na ratištu u Ukrajini, ali i na Krimu, i svaki brod u Crnom moru - oštar je bio Petreus, nekadašnji direktor CIA.

Ipak, priznao je da govori hipotetički i da mu nisu poznati planovi administracije predsednika Džoa Bjadena.

Petreus je dodao da Vašington treba da izbegne "nuklearnu razmenu".

- Ali, treba da pokažete da je ovo neprihvatljivo u svakom smislu - rekao je.

U tom slučaju, SAD bi se direktno sukobile sa nuklearnom silom - Rusijom. Prethodno je ruski lider Vladimir Putin upozorio da će se Moskva koristiti svim raspoloživim sredstvima kako bi se  zaštitili narod i zemlja, ukoliko teritorijalni integritet bude narušen.

Russian Presidential Press Service via AP
 

Petreus, kao i većina zapadnih zvaničnika, smatra da nedavno održani referendumi u Donbasu, Hersonu i Zaporožju, nisu legitimni i da oslikavaju Putinov očaj.

Još jedan penzionisani američki general, Ben Hodžiz, kazao je prošlog meseca da bi Vašington mogao da zbriše ruske baze na Krimu ili da uništi moskovsku Crnomorsku flotu, kao odgovor na mogući nuklearni udar.

- Različiti penzionisani idioti sa generalskim epoletama ne treba da nas plaše pričama o da će NATO napasti Krim. Hiperzvuk garantovano može mnogo brže da stigne do ciljeva u Evropi i Sjedinjenim Državama - napisao je tada zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike